OLIMPISME
Misc 27/06/2019

“L’olimpisme té un deute amb els Pirineus”

Pirineus-Barcelona vol fer oficial aquesta tardor la candidatura per organitzar uns Jocs el 2030

2 min
“L’olimpisme té un deute amb els Pirineus”

BarcelonaEl secretari general de l’esport de la Generalitat, Gerard Figueras, va ser la setmana passada a la seu del Comitè Olímpic Internacional (COI), d’on va tornar optimista de cara al futur de la candidatura d’uns Jocs d’Hivern Pirineus-Barcelona que el govern prepara des de fa dos anys i mig. “La sessió del COI ha servit per escollir la seu dels Jocs del 2026, Milà i Cortina d’Ampezzo, i per obrir la porta a projectes de cara al 2030. Però també ha servit per a l’aprovació de les noves normes de qualsevol procés de candidatura d’uns Jocs”, va explicar ahir Figueras, que va afirmar: “Amb les noves normes ja no és cap problema organitzar dos Jocs consecutius a Europa. A més, no se n’han fet mai cap als Pirineus. L’Olimpisme té un deute històric amb els Pirineus”. Inicialment, la candidatura catalana va arribar a estar pendent de si podia optar a la cita del 2026, però ara la idea és lluitar per al 2030. “La candidatura està a punt. Aquesta tardor la presentarem oficialment, emplacem les institucions a estar unides per fer-ho”, va explicar Figueras. En aquests moments consten com a possibles competidors Sapporo (Japó), Salt Lake City (Estats Units) i una possible candidatura conjunta entre Àustria i Alemanya.

“Anem per bon camí. Quan no estava clar si Milà i Estocolm estarien a punt per al 2026, se’ns va demanar que agilitéssim la nostra proposta de dossier. És significatiu. El COI vol un nou model de Jocs i podríem dir que hem sigut una mica els conillets d’Índies en el procés de treballar les propostes. Això vol dir que ja tenim feina feta. Tenim un treball tècnic que ens situa en una posició de sortida excel·lent”, va insistir un Figueras que no descarta, si cal, un referèndum entre la població per valorar si cal fer els Jocs. El secretari, però, va puntualitzar que abans caldria definir en quin territori es farien els Jocs, ja que no es descarten proves a l’Aragó, Andorra o més lluny. “Al Pirineu no hi ha ni trampolins ni pistes de bobsleigh, motiu pel qual caldria organitzar aquestes proves fora d’Espanya. El COI ara demana no fer grans obres i no les farem”. De fet, va posar l’accent en el fet que “aquesta candidatura implica no construir grans instal·lacions o més hotels, forma part d’una estratègia de país per repensar les relacions entre Barcelona i els Pirineus”: “Un esdeveniment així pot ajudar a evitar el despoblament de zones del Pirineu”, va afegir.

Finalment, va apuntar que la decisió de Madrid de recuperar una candidatura per a uns Jocs d’Estiu a la capital d’Espanya no és necessàriament una mala notícia. “Benvinguda sigui la recuperació del projecte de Madrid d’estiu. Cal treballar plegats. És evident que Espanya no organitzaria dos Jocs en dos anys, cal trobar un calendari beneficiós per als dos projectes”, va concloure.

stats