Meteorologia

Un nen de 13 anys en estat crític al caure-li a sobre una branca

A Vilafranca un esclafit ha deixat ratxes de vent de 90 quilòmetres per hora que han tombat arbres

ARA
3 min

BarcelonaUn nen de 13 anys ha resultat ferit crític després de caure-li a sobre la branca d'un arbre caigut a Vilanova del Camí, a la comarca de l'Anoia. L'accident ha tingut lloc poc abans de les sis de la tarda d'aquest dimecres, durant una forta tempesta de vent i pluja que ha escombrat mig Catalunya, segons ha informat Protecció Civil. El menor ha estat traslladat a l'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat, el centre de referència per a pacients infantils.

Aquest últim dia d'agost ha tornat a ser mogut meteorològicament parlant. La tempesta ha provocat nombroses sortides dels Bombers i avisos al telèfon d'emergències 112. Per on ha passat, el front ha deixat en pocs minuts fortes ratxes de vent i gran quantitat de pluja, acompanyada en alguns casos per pedra. En cap cas, que se sàpiga fins ara, s'han repetit les dimensions de la borrasca que ahir dimarts va impactar a la Bisbal d'Empordà, en què la calamarsada va deixar anar pedres de fins a la mida rècord d'11 centímetres, més grosses que una pilota de tenis. Fins a les 18 hores, el telèfon d'emergències del 112 ha hagut d'atendre 519 trucades i els Bombers han rebut 137 avisos en menys de tres hores.

A Vilafranca del Penedès, que estan en ple calendari de festa major, un esclafit ha sorprès a mitja tarda amb vents sobtats de més de 90 quilòmetres per hora. La borrasca ha durat només uns minuts, però ha tombat arbres a la via pública i ha obligat a tallar el trànsit de la carretera BP-2121, que uneix la ciutat amb l'Anoia, per la caiguda d'arbres, fins que els equips de neteja no han eliminat els obstacles. A més, el fort vent ha tombat nombrosos arbres al Parc del Tívoli.

L'esclafit és una potent ràfega de vent, que no arriba a ser un tornado, que procedeix d'un corrent descendent convectiu originat normalment per un cumulonimbe –un núvol de tempesta– i que, al tocar a terra, es dispersa en un vendaval que arrasa el que troba pel camí. El fenomen s'ha repetit en menor mesura a altres localitats, com Pacs del Penedès o del Baix Penedès i el Baix Llobregat.

De fet, la regió metropolitana sud concentra la majoria d'avisos que han rebut els Bombers aquest dimecres a la tarda relacionats amb les tempestes que assolen diferents punts del país. En concret, entre 2/4 de 2 del migdia i les 8 de la tarda, el cos d'emergències ha rebut 137 avisos, dels quals 87 són de la regió esmentada. N'hi ha hagut 39 més provinents de la demarcació de Girona —que ahir va ser protagonista d'una pedregada sense precedents que va comportar la mort d'una nena de vint mesos a la Bisbal d'Empordà—, 9 de la regió metropolitana nord i 2 de la regió d'emergències centre. En total, des de les 8 del vespre d'ahir els Bombers han rebut 615 avisos a tot Catalunya.

Avui no s'ha escapat de la tempesta la ciutat de Barcelona, que també ha rebut l'impacte de la calamarsa, pluja intensa i fortes ràfegues de vent. Segons l'Ajuntament, els Bombers de Barcelona han dut a terme entre les 9 i les 14.00 h d'avui dimecres 39 serveis relacionats amb l'episodi de pluja i vent a la ciutat, "17 per despreniment de branques o caiguda d'arbres, 17 reconeixements de danys en façanes i teulades i 5 per inundacions o filtracions", informa Efe.

Un arbre caigut sobre de les motos aparcades en la vorera del carrer Olesa cantonada Biscaia, al barri barceloní del Congrés i els Indians.
stats