14/01/2019

El nyap del 'FAQS'

2 min

L'argument d'El Terrat per acomiadar Laura Rosel per reajustar el format del programa, la docilitat de TV3 acceptant-ho i el descobriment dissabte a la nit que el 'Preguntes freqüents' era igual que sempre deixen, ara sí, tota la retòrica de la productora i dels responsables del programa en paper mullat.

El presumpte nou 'FAQS' va tenir alguns elements de càrrega simbòlica. Igual que amb l'anterior canvi (llavors com a decisió voluntària d'Ustrell), va començar amb un esquetx que ironitzava sobre la lleugeresa a l'hora de substituir presentadors. Desafortunat quan s'ha fotut algú al carrer. La samarreta de Cristina Puig que versionava Rosie la rebladora semblava una flamenca fent botifarra. I el tema musical que esquitxava el programa era 'Let me entertain you', una picada d'ullet a la paraula que havien utilitzat com a excusa. És possible que volguessin riure's d'ells mateixos, però els recursos utilitzats traspuaven una certa fatxenderia, un cinisme que dificultava l'empatia de l'espectador, desconcertat amb les males formes.

Tenint en compte que el de dissabte havia de ser un programa que donés galons a l'arribada de Cristina Puig (que també ha estat víctima del nyap d'estratègia d'El Terrat), va ser un 'FAQS' poc ambiciós de continguts i més aviat avorridot. El canvi ni tan sols ha servit per arreglar d'una vegada les transicions de convidats, sempre confuses i dubitatives, a l'hora de rebre'ls i acomiadar-los de la taula. És més, el màxim espectacle de la nit va venir amb l'esperpèntic candidat del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Josep Bou. Si l'entreteniment era treure un piano a la matinada perquè cantés Nigel Planer i que Oriol Grau sortís a promocionar la seva obra de teatre (per als amics, el que convingui), vol dir que amb això de l'entreteniment encara han de millorar, perquè va ser caòtic, i Puig semblava superada. Que Quico Sallés aparegués disfressat a explicar l'arxivament de querelles contra els Mossos va desvirtuar la informació.

El 'FAQS' s'ha sabut convertir en referència de la graella. I és influent: ofereix arguments plurals als espectadors, genera un discurs sobre l'actualitat i els polítics n'estan al cas. Presentar-lo, per tant, és una feina d'alt risc en una època políticament convulsa, amb el qüestionament de la tele pública amb interessos partidistes i amb l'independentisme hipersensible i dividit. Si el 'FAQS' ha aconseguit ser un referent és pel tractament que fa de l'actualitat i perquè va aparèixer a la graella com a resposta a una audiència que demanava contingut polític també els dissabtes a la nit i que si TV3 no n'hi oferia fugia a La Sexta.

Sembla que depèn només d'El Terrat no tan sols canviar la presentadora sinó també el repte de no espatllar el que han construït fins ara. Perquè a cada bugada no hi poden perdre un llençol. Se suposava que havien d'oferir respostes a l'audiència i no pas generar sospitosos interrogants sobre les bambolines del programa. Perquè si ha de ser així, més val que TV3 faci el format de producció pròpia.

stats