Misc 19/06/2015

La maternitat a Somàlia: la lluita contínua

L'Àfrica subsahariana és la pitjor regió del món per ser mare, a causa de la pobresa i la falta d'infraestructures

Efe
2 min
L'informe de Save the Children estima que el 90% de les dones perden algun fill al llarg de la vida. EFE

NairobiDesprés de superar un embaràs sense supervisió mèdica i un part a casa, la lluita de les mares somalis continua: encara s'han d'enfrontar a una alta possibilitat que els seus petits morin en els cinc primers anys de vida. Somàlia és actualment el pitjor lloc del món per ser mare.

Les xifres parlen: el 15% dels nens que neixen en aquest conflictiu país de la Banya d'Àfrica no arriben al seu cinquè aniversari i el 90% de les dones perden algun fill al llarg de la seva vida.

El precari sistema sanitari és el primer obstacle a què s'enfronta una dona embarassada. La gran majoria de la població viu en zones rurals, aïllades per la falta d'infraestructura, la qual cosa els obliga a viatjar centenars de quilòmetres per arribar a l'hospital més proper.

La vulnerabilitat de les dones augmenta quan viuen a l'ombra d'una societat extremadament masclista. "Els seus marits no els permeten sortir de casa i veure un doctor", lamenta a Efe Hassan Noor Saadi, director de Save The Children a Somàlia.

Això provoca que el 5,5% de les somalis morin durant l'embaràs, mentre que a l'estat espanyol, per exemple, la mortalitat materna ronda el 0,006%. Però la prova de foc arriba el dia del part. Nou de cada deu dones donen a llum a casa en condicions molt precàries (sense electricitat ni aigua potable) i sota la cura de persones sense qualificació.

Unes poques afortunades són ateses en hospitals o centres sanitaris, però els recursos disten molt dels estàndards mínims de qualsevol sala de parts d'un país desenvolupat. "Les cases al país són extremadament pobres i petites, i hi viu moltíssima gent. Les condicions en les quals donen a llum són terribles i el risc que la mare o el nen pateixin complicacions és molt elevat", apunta Noor.

No és casualitat que la pitjor regió per tenir un nen sigui l'Àfrica subsahariana: Somàlia, República Democràtica del Congo, República Centreafricana, Mali, Níger, Gàmbia, Costa d'Ivori, Txad, Guinea Bissau i Sierra Leone són els deu pitjors països a nivell mundial, segons l'últim informe de Save The Children. "Tots tenen els mateixos problemes: pobresa, falta d'inversió governamental en el sector sanitari i educatiu i una alta vulnerabilitat", apunta Noor.

stats