Misc 02/04/2017

L’infatigable Suárez es vesteix de Messi

L’uruguaià lidera a Granada el triomf d’un Barça amb molts canvis que continua amb la persecució d’un Madrid que no falla al Bernabéu

Albert Llimós
El davanter uruguaià, Luis Suárez, celebra el primer gol al Nuevo Los Cármenes de Granada.

BarcelonaQuan tothom esperava Neymar, va aparèixer Luis Suárez, omnipresent ahir a Granada per desactivar el triomf del Madrid contra l’Alabès i mantenir el Barça viu a la Lliga. L’uruguaià va tenir instint i subtilesa, voracitat i generositat, va ser el líder d’un equip que va recuperar el dibuix original i va tirar de Paco Alcácer per evitar problemes al Nuevo Los Cármenes.

Sense Messi ni Piqué, i amb Umtiti i Iniesta a la banqueta, Luis Enrique va recuperar el 4-3-3, arraconant la defensa de tres de manera puntual. L’asturià va sorprendre situant André Gomes en el lloc natural de Messi, una aposta innovadora que va durar quinze minuts, fins que es va lesionar Rafinha i Alcácer va suplir-lo en la punta dreta de l’atac i va enviar el portuguès a un ecosistema més conegut per a ell: l’interior esquerre.

El Barça es presentava a Granada sense marge d’error, castigat pels quilòmetres de l’aturada de seleccions, però va trobar un escenari propici per mantenir viva la lluita pel títol. I això que el fràgil mur andalús va tardar a caure. No va ser fins pràcticament el descans que Suárez va inventar-se una vaselina perfecta per superar el porter local Guillermo Ochoa. Era qüestió d’afinar, qüestió d’un parell de dits. La primera, suau amb l’exterior de l’empenya, gairebé amb la puntera, va topar amb el travesser després de la primera cavalcada de Neymar. El brasiler, convertit en un torrent desbocat cada vegada que agafava velocitat per la banda, va trobar Suárez a la frontal de l’àrea, però el genial recurs de l’uruguaià per superar Ochoa per dalt va ser repel·lit pel pal. Abans del descans, el davanter blaugrana va demanar torn de rèplica per castigar la indecisió del porter mexicà, palplantat al cor de l’àrea, perdut entre dos mars. Suárez el va superar amb una vaselina preciosa, aprofitant una passada llarga de Jordi Alba, de primeres, des del propi camp, una assistència a l’espai que va agafar per sorpresa a tothom menys a l’insaciable davanter sud-americà.

El Barça, i sobretot Suárez, s’havia estavellat una vegada i una altra contra Ochoa fins llavors. El porter del Granada anava fent cada vegada més gran la seva figura. Primer amb una gran mà en un un contra un amb l’uruguaià, habilitat per un generós i alhora desconfiat Alcácer. Pocs minuts després, en els millors moments de joc visitants, el mexicà repetia en una rematada forçada, des de pràcticament el terra, del davanter blaugrana. Suárez, com si ballés un tango amb Lombán, va guanyar-se l’espai amb el defensa agafat a la seva samarreta amb la mateixa passió que requereix aquest ball. Ni així l’aconseguien aturar.

El Barça aconseguia provar Ochoa amb facilitat, però li faltava efectivitat. I ho va acabar pagant, com acostuma a passar, a la represa. Lucas Alcaraz va moure peça i va treure un dels tres pivots -tot físic, tots atlètics- per donar més profunditat a través de Boga. Dit i fet, Saunier va dividir en la conducció i la seva passada entre Mathieu i Alba va deixar l’atacant francès sol davant Ter Stegen. Boga va creuar amb suavitat la pilota al pal llarg per deixar les coses igualades novament. El sotrac va durar poc. El Barça va recuperar el sentit del joc i, en una passada de Suárez a l’espai per Alcácer, l’ex del València va definir amb autoritat per situar l’avantatge blaugrana al marcador del Nuevo Los Cármenes.

Amb l’1 a 2, Luis Enrique va restablir galons, situant Iniesta sobre la gespa de Granada per desconnectar qualsevol intent dels locals de revolucionar el partit. L’expulsió d’Agbo, amb dues grogues en quatre minuts, i el gol de Rakitic, amb un xut afortunat que va impactar en un defensa, va rubricar el triomf blaugrana. Fins al punt que el tècnic asturià va poder donar-li minuts a Carles Aleñá, un dels joves referents del planter, que ahir va debutar a la Lliga suplint un Rakitic deslliurat sense haver de jugar pendent dels moviments de Messi. Amb el duel sentenciat, Neymar va marcar l’1 a 4 definitiu, el seu gol número 100 amb la samarreta del Barça, aprofitant una assistència d’Alcácer des de la punta dreta de l’atac, i el mateix brasiler va estar a punt de repetir en l’últim sospir, però el seu remat va acabar impactant al pal. El Barça va esvair dubtes ahir a Granada: l’absència de Messi la va suplir Suárez amb escreix, allunyant els fantasmes dels partits després de seleccions i donant la benvinguda a un apassionant mes d’abril.