Misc 29/03/2015

Libèria demana abstinència sexual per aturar l'Ebola

L'última malalta en aquest país va morir divendres i es podria haver contagiat en una relació

Reuters
2 min
Musa Pabai agafa per primer cop el seu fill Oliver després que l'hagin declarat lliure de l'Ebola, a Libèria. RICCI SHRYOCK / REUTERS

MonròviaLibèria insta a l'abstinència sexual temporal per evitar la propagació de l'Ebola, enmig de temors que l'últim cas detectat pot haver estat a causa d'una relació. La dona, de 44 anys, va morir divendres passat però encara hi ha 221 persones sota control perquè van tenir algun contacte amb la pacient i, de moment, cap ha presentat símptomes.

"La nova informació indica que la transmissió sexual pot haver estat l'origen de la infecció, però no s'ha comprovat. S'estan fent proves addicionals per investigar aquesta possibilitat", va admetre als periodistes el viceministre de Salut, Tolbert Nyenswah. Les anàlisis han revelat rastres d'Ebola al semen d'alguns supervivents durant almenys 82 dies després de l'aparició dels símptomes.

No hi ha cap prova científica concloent que aquests rastres mantinguin la càrrega viral suficient per encomanar la malaltia però sí que hi ha constància de contagis en el cas de la malaltia de Marburg, una altra febre hemorràgica viral semblant a l'Ebola.

Com a mesura de precaució, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) aconsella als supervivents de l'Ebola que no mantinguin relacions sexuals durant un període de 90 dies després de la recuperació, o si no, que utilitzin el preservatiu.

Nyenswah ha anat un pas més enllà del consell de l'OMS i ha suggerit als supervivents de la malaltia que s'abstinguin de practicar el sexe fins que no hi hagi informacions científiques de quan no hi ha risc de contagi.

Libèria ha aconseguit en gran mesura mantenir el seu brot de l'Ebola sota control i estava en camí de completar els 42 dies sense un nou cas necessaris per declarar el país lliure de la malaltia quan es va registrar la infecció més recent, que va acabar amb una mort divendres. El brot detectat ara fa un any a Libèria, Sierra Leone i Guinea Conakry ha provocat la mort de més de 10.300 persones, segons les dades de l'OMS.

stats