CRISI POPULAR A LES ILLES
Misc 02/09/2014

L’expresident balear Cristòfol Soler deixa el PP per la deriva de Bauzá

Quim Torres
2 min
L’expresident Cristòfol Soler amb l’alcalde d’Inca, Rafel Torres, en una imatge d’arxiu.

PalmaL’expresident del Govern Balear després de la dimissió de Gabriel Cañellas el 1995, Cristòfol Soler, va formalitzar ahir la baixa del PP. En la carta de renúncia, que va entregar en mà a l’alcalde d’Inca i president de la junta local del partit, Rafel Torres, l’exmandatari justifica la decisió per l’actuació de l’actual direcció autonòmica del partit liderada per José Ramón Bauzá. Cita, concretament, el “menyspreu” als elements identitaris del país i la falta de voluntat dins el partit per redreçar aquestes polítiques.

En la missiva, l’expresident considera que són “moltes” les qüestions i els pronunciaments de l’actual direcció autonòmica del partit que li produeixen “una incomoditat cada vegada més evident”, fins al punt que la seva sintonia amb l’actual direcció “ha esdevingut gairebé nul·la”. Soler fa en l’escrit un balanç molt crític de l’actuació del partit i del Govern Balear, i considera que en els últims anys s’ha caracteritzat per “un enfrontament acarnissat” envers la cultura, la llengua “i, en general, un menyspreu als elements identitaris” del país. “Elements importantíssims per al nostre poble [...] que si no es respecten deixen sense sentit el nostre autogovern”, insisteix l’escrit. “A hores d’ara no crec que internament hi hagi voluntat de redreçar aquestes polítiques, per la qual cosa considero inevitable sol·licitar la meva baixa com a afiliat com més aviat millor”, diu Soler.

“Un dia difícil. La baixa del PP ha estat tramitada”, va escriure ahir l’expresident en el seu compte de Twitter després de presentar la renúncia. En sortir de l’Ajuntament d’Inca, Soler va assegurar que dins del PP hi ha més gent que pensa com ell, però també va reconèixer que no creu que ningú el segueixi. L’exmandatari no té intenció d’incorporar-se a cap altre projecte polític, com la Proposta per les Illes, que integren expopulars com Jaume Font i Antoni Pastor.

La renúncia de Soler, que va avançar diumenge l’ARA Balears, no ha provocat més baixes dins el partit i tampoc ha sorprès ni la direcció ni la resta de formacions. Soler formava part del sector més regionalista del PP, que s’ha diluït amb la presidència de José Ramón Bauzá. El seu distanciament del partit, en el qual no ocupava cap càrrec orgànic, s’ha anat incrementant a mesura que es consolidava l’ofensiva de Bauzá contra la llengua i cultura pròpies. La imatge de Soler al juny amb un altre exmandatari del PP allunyat de la direcció actual com Joan Huguet, donant suport a Jaume Sastre, el docent que va fer 40 dies de vaga de fam contra la política educativa de Bauzá, evidenciava aquest distanciament.

La direcció del partit a les Illes va treure ferro ahir a la baixa com a militant de qui va arribar a ser president del PP balear, que ja donava per descomptada des de feia temps. De fet, la cúpula popular de les Illes el va instar a marxar quan va donar suport a Jaume Sastre.

stats