Misc 24/02/2015

Kíev acusa els pro-russos de reagrupar l'armament pesat en comptes de retirar-lo

El portaveu del comandament militar ucraïnès, Andrei Lisenko, denuncia l'acostament d'efectius rebels al front de Mariúpol, la segona ciutat més important de Donetsk

Efe
2 min

KíevLes autoritats ucraïneses han acusat aquest dimarts els rebels pro-rrussos de reagrupar l'armament pesat en altres zones del front, concretament al costat de la ciutat de Mariúpol, en lloc de retirar-lo com estableixen els acords de Minsk signats el passat 12 de febrer.

"Continua l'acostament a la línia de separació (entre les posicions dels dos bàndols) de l'armament i efectius (de les milícies). En primer lloc, en el front de Mariúpol", segona ciutat més important de la rebel regió de Donetsk, lleial a Kíev, ha denunciat el portaveu del comandament militar ucraïnès, Andrei Lisenko.

Lisenko ha desmentit que els separatistes hagin iniciat la retirada del seu armament pesat a una distància de 50 quilòmetres de la línia de front que existia per al 19 de setembre de l'any passat, com havia assegurat aquest matí el número dos del comandament militar rebel, Eduard Basurin . "Avui hem retirat nostre armament pesat de les zones de Debàltseve, Horlivka, Donetsk i Telmanovo", ha anunciat el subcap de les milícies de Donetsk, Eduard Basurin, citat per DAN, l'agència de notícies dels pro-russos. Poc abans, assenyalava que les milícies retirarien aquest dimarts del front 96 peces d'artilleria D-30, de 122 mil·límetres.

També els separatistes de la veïna Lugansk asseguraven haver retirat ja gran part de la seva artilleria pesada emplaçada a la zona de Debàltseve, escenari de cruents combats fins a la setmana passada. "Són només paraules", ha reaccionat a les declaracions dels rebels el comandament militar de Kíev, que ha acusat els revoltats de "reforçar, per contra, les seves unitats i acumular municions".

Encara que els dos bàndols es van comprometre a començar la retirada de l'armament pesat el passat cap de setmana, Kíev ha reiterat que la mesura, estipulada pel segon punt dels acords de Minsk, no es prendrà fins que l'alto el foc a el front sigui total. "Quan les milícies respectin durant dos dies l'alto el foc, serà l'únic senyal per començar la retirada" de l'artilleria, ha subratllat Lisenko.

Poc abans, les autoritats ucraïneses han acusat els rebels de violar en 12 ocasions l'alto el foc que oficialment regeix des de fa més d'una setmana a l'est de Ucrania.

stats