Jocs Olímpics
Misc 14/02/2022

Guanyar un or amb 40 anys, un xinès volador i el retorn de l'hoquei nord-americà: els apunts dels Jocs de Pequín 2022

Per primer cop en més de 50 anys, un noruec ha guanyat l'or en salt de trampolí

3 min
Nick Baumgartner de 40 anys i Lindsey Jacobellis de 36 anys, campions olímpics en taula de surf

BarcelonaEls Jocs Olímpics d'Hivern continuen endavant amb bona part de l'atenció posada en el positiu per dopatge de la jove patinadora russa Kamila Valíeva, qui coneixerà ben aviat què passa amb ella quan el Tribunal de l'arbitratge esportiu prengui una decisió sobre el seu cas abans del dimarts vinent, data en què havia de debutar al concurs individual.

En la jornada d'avui s'ha viscut un dels grans partits d'hoquei sobre gel, amb els Estats Units derrotant el Canadà per 4-2, mentre Noruega segueix liderant el medaller. Johannes Thingnes Boe ha guanyat la prova de 10 km de biatló, per exemple; la seva sisena medalla olímpica. La tercera en aquests Jocs.

Guanyar el teu primer or als 40 anys

Al concurs mixt de snowboard cross per parelles, els Estats Units han aconseguit la primera posició gràcies a dos veterans. Nick Baumgartner, de 40 anys, i Lindsey Jacobellis, de 36 anys. Cap d'ells havia guanyat mai abans un or olímpic, malgrat haver participat en quatre edicions. Ara, ja han aconseguit el seu objectiu. "Deixeu pas als avis", ha bromejat Baumgartner, un home tan apassionat de la velocitat que també participa en curses de cotxes fora de circuit. Sobre la neu, els Estats Units han assolit un or que demostra que són els reis en un esport, la taula de surf, que van inventar. Jacobellis, una dona que ha guanyat medalles en diferents disciplines de snowboard (en el passat va ser rival de Queralt Castellet en el halfpipe, però ara només fa aquesta disciplina consistent en una cursa en què se superen obstacles), ha aconseguit també l'or olímpic que li faltava. Havia debutat en uns Jocs el 2006.

Dos salts gegants per donar un nou or a Noruega

Noruega segueix dominant la taula de medalles, amb 17 medalles, 8 d'or. Si la major part de triomfs arriben a l'esquí de fons, avui també han guanyat gràcies a Marius Lindvik el concurs de salts de trampolí d'esquí nòrdic a la rampa grossa. El noruec, de 23 anys, era segon després de la primera mànega, però ha acabat desbancant del primer lloc el japonès Ryoyu Kobayashi, qui fa pocs dies havia guanyat l'or al trampolí curt. Lindvik, primer esportista de Noruega a guanyar aquesta medalla en 58 anys, ha volat en els dos salts més enllà dels 140 metres. L'alemany Karl Geiger s'ha fet amb el bronze per davant del polonès Kamil Stoch, campió ara fa quatre anys. Avui, ha acabat quart.

Bales asiàtiques sobre gel

Les proves de patinatge de velocitat en pista curta són de les més espectaculars. Avui, al Palau Nacional de Pequín l'afició local ha gaudit amb el triomf del xinès Gao Tingyu als 500 metres, amb un nou rècord olímpic per davant de Cha Min Kyu, de Corea del Sud, i el japonès Morishige Wataru. Gao Tingyu és nascut a la regió de Manxúria, una de les més fredes del món, on hi ha una gran tradició d'esports de gel. De fet, Manxúria és coneguda pels festivals de construcció de figures de gel gegants, on la família de Tingyu havia participat durant anys. Ara, un dels seus vola sobre el gel.

Els Estats Units somien amb l'hoquei sobre gel

Els Estats Units no guanyen la medalla d'or en el torneig d'hoquei sobre gel masculí des de l'any 1980, quan es va viure el famós miracle on ice, quan l'equip nord-americà, format per jugadors de les lligues universitàries, va derrotar el potent equip soviètic a Lake Placid. Però com que els jugadors de la lliga professional dels Estats Units, la NHL, no són als Jocs, no guanyen medalles: tot just dues medalles de plata, el 2002 i el 2010. Avui, els Estats Units han derrotat per 4-2 el Canadà, un dels seus grans rivals i els campions el 2002, el 2010 i el 2014. Feia 12 anys que els Estats Units no derrotaven en uns Jocs els seus veïns del nord. Als Estats Units, doncs, s'engresquen somiant en poder ser campions per fi. Al segon grup manen els russos, vigents campions, i al grup C, els finesos i els suecs. ¿Serà el gran any dels Estats Units, amb un equip amb universitaris o jugadors que juguen a lligues d'Europa?

Un record mundial ballant

La parella francesa formada per Gabriella Papadakis i Guillaume Cizeron ha establert un nou rècord mundial en el concurs curs de dansa sobre gel en sumar una puntuació de 90.83. En aquest concurs, la parella formada pel barceloní Adrià Díaz i la britànica Olivia Smart ocupa la nova posició de la general, aspirant a competir per fer-se amb un diploma olímpic. En dos dies, les parelles han de posar en escena el seu concurs lliure.

stats