Barcelona
Misc 18/11/2022

La febre pel Mundial col·lapsa Sant Antoni: "Vull un Messi"

El xamfrà de Barcelona on s'intercanvien més cromos arriba als límits de capacitat i l'Ajuntament estudiarà ubicacions alternatives

5 min
El xamfrà dels carrers Urgell i Tamarit, al barri de Sant Antoni, ple de gent intercanviant cromos un diumenge de finals de setembre

Barcelona"Tu ja saps quins et falten, eh?", pregunta una mare al seu fill d'uns set o vuit anys mentre creuen el pas de vianants del carrer Urgell. L'últim moment de calma abans d'entrar en la munió de gent, àlbums i cromos en què es converteix, cada diumenge al migdia, el xamfrà d'Urgell amb Tamarit, just davant del Mercat de Sant Antoni. Una estampa que no és nova, ni de bon tros, però que s'ha desbordat aquestes setmanes amb la febre que ha generat el Mundial i la bogeria per aconseguir tots els cromos de Messi i Cristiano Ronaldo, en la que podria ser la seva última cita mundialista. El carrer s'omple tant que es fa impossible caminar-hi sense una pila de cromos a la mà i l'únic objectiu de canviar els repetits amb algú altre. Tal és el col·lapse que hi ha fins i tot alguna botiga de la zona que ja ha decidit donar els diumenges per perduts, com la floristeria que hi ha al carrer Urgell gairebé a tocar de Tamarit, que aquest serà el tercer diumenge que no obre. "Els veïns ens diuen que l'últim dia potser hi havia 500 persones acumulades aquí. Si ja és impossible caminar, imagina't com costa controlar la parada de flors que tenim al carrer. No entra ningú a comprar", es lamenta July Albiol, que fa un any i mig que regenta aquest establiment.

El xamfrà dels cromos viu un moment especialment dolç des del desconfinament, i amb el boom del Mundial ha quedat petit. Ara hi ha més grups de col·leccionistes repartits, també, per altres ubicacions de la zona, i el punt oficial de l'intercanvi de cromos de futbol queda saturat. "Hi ha una autèntica batalla per l'espai", admet Brian Quintana, un dels pocs que busquen canviar cartes de Pokémon i no cromos de futbolistes. Explica que ells, els de Pokémon, abans ocupaven una altra zona al carrer Tamarit, però que ara lluitem per l'espai amb els col·leccionistes de cromos del Mundial i la Lliga. Al rovell de l'ou. Associacions de comerciants de la zona ja han transmès a l'Ajuntament preocupació per les aglomeracions en aquesta cantonada, i el consistori s'ha obert a estudiar si hi hauria una ubicació més àmplia on desplaçar aquesta activitat.

Un grup de col·leccionistes intercanviant cromos del Mundial.

Al xamfrà dels cromos s'hi barregen nens acompanyats de les famílies amb la llista dels faltis (i fins i tot algun pare o mare sol perquè la criatura no ha pogut o volgut venir) i col·leccionistes professionals, d'aquells que se saben tots els trucs. Aquests segons ara busquen, sobretot, els 80 cromos especials que Panini ha afegit a la col·lecció del Mundial. Un extra, cromos sense número ni un lloc on enganxar-se a l'àlbum, però que han fet disparar els preus d'alguns cromos, sobretot dels de Messi, en plataformes com Wallapop o Ebay. Són quatre versions (base, bronze, plata i or) de catorze "llegendes del futbol" i sis "joves promeses". La cirereta de la col·lecció.

Al quiosc, amb una balança

Aquests cromos especials s'afegeixen per sorpresa a alguns dels sobres, que llavors passen a portar sis cromos i no cinc. Un canvi que no passa desapercebut a alguns col·leccionistes que expliquen a l'ARA que van als quioscos amb una balança per pesar els sobres i escollir els que pesen més dels 3,80 grams habituals. La diferència entre un sobre normal i un dels que tenen premi és d'aproximadament mig gram. "Molt imperceptible", segons Lluís Torrent, director general de Panini a Espanya, però prou perquè alguns l'hagin detectat. El cromo edició or de Messi es ven a uns 200 euros a internet –es poden trobar anuncis que l'ofereixen a un preu de fins a 800 euros en algunes plataformes– i la col·lecció sencera dels 80 especials s'ha venut aquests dies a preus de l'entorn de 1.800 euros a Ebay. Diferents quiosquers de Barcelona confirmen que la febre pels cromos del Mundial d'aquest any és inèdita i que hi ha molta gent que els compra les caixes senceres i els deixa sense existències. Que els cromos volen. "El boom va començar entre el públic adult i ara entre els nens, que venen a buscar cromos del Mundial. Nens i, aquest cop, també, nenes", explica Máximo Frutos, vicepresident de l'Associació Professional de Venedors de Premsa de Barcelona.

Dos nois amb arxivadors on guarda els cromos especials del Mundial.

"Algú té un Messi repetit?", pregunta, innocent, un nen entre el bullici d'àlbums i llistes a la cruïlla Urgell-Tamarit. Però no, ningú no canvia Messis. Hi ha qui regala cromos repetits a qui en té pocs o qui accepta un 2x1, però Messi no entra mai en aquestes operacions. Un noi crida que canvia tota la seva pila de repetits i un bitllet de cinc euros pel preuat cromo de l'argentí. "Jo sempre faig dues col·leccions: la normal i la que acabo fent amb els que em surten repetits, i aquesta segona no l'enganxo a cap àlbum (els cromos no enganxats tenen més valor). I en tinc una altra d'especial amb el cromo de Messi de totes les col·leccions", explica Albert Valor, que acaba àlbums des del Mundial del 94.

Els trucs per acabar 'la cole'

En col·leccions com la del Mundial, que no surt a la venda en quatre edicions com la de la Lliga –comença quan el mercat de fitxatges encara no està tancat i van modificant l'àlbum amb les altes i les baixes, els coneguts com a colocas que s'enganxen sobre altres cromos–, el truc és, segons Valor, començar comprant una caixa de cromos sencera: 50 sobres que, al ser seriats, difícilment tindran més de tres cromos repetits. Això assegura prop de 250 cromos diferents com a punt de partida, més d'un terç dels 670 que configuren l'àlbum. I, a partir d'aquí, diu, "comprar sobres i canviar els repetits". "La gràcia és canviar-los i no comprar-los", defensa, però admet que, si no aconsegueix el Messi d'or que encara no té, i aquest és l'últim cromo que li falta, l'acabarà comprant... "sense pagar bogeries". En total, calcula, fer una col·lecció sencera costa menys de 150 euros. Però critica que, amb l'afegit dels cromos especials, aquest any s'ha creat "una col·lecció dins de la col·lecció" i que els extres no es poden adquirir a través de la web de Panini quan te'n falten pocs, cosa que en fa disparar el preu a les plataformes.

Intercanvi de cromos al carrer Urgell, davant de la floristeria que ha decidit deixar d'obrir els diumenges.

El director de Panini Espanya confirma a l'ARA que aquest any estan veient un increment "enorme" de les vendes de la col·lecció del Mundial. "Normalment aquests cromos no generaven tanta passió a Espanya, però aquest cop el gran interès que desperten en països com l'Argentina o el Brasil ha arribat fins aquí", explica.

Tants cromos de Messi com dels altres

Al mercat espanyol es va intentar endarrerir al màxim la sortida de la col·lecció del Mundial per evitar que afectés negativament la venda de cromos de la Lliga, ja que aquest any el Mundial no es fa a l'estiu com sempre sinó que comença ara per evitar les altes temperatures de l'estiu a Qatar. I les dues col·leccions, Lliga i Mundial, han sortit a la venda encavalcades i coincideixen ara als quioscos. Però hi va haver tanta pressió perquè els cromos del Mundial es comencessin a vendre que Panini va treure la col·lecció abans del que havia previst i sense temps ni de fer quan tocava el pack d'inici, que va arribar tard als quioscos. "Ara tothom parla de cromos, han sobreviscut al fenomen de les pantalles", celebra Torrent. I defensa que, es digui el que es digui, no és més complicat trobar el cromo normal de Messi que el de qualsevol altre jugador perquè "tots surten amb la mateixa freqüència": "És rotundament fals que hi hagi cromos que surten poc. El que hi ha ara és la psicosi d'aconseguir el de Messi perquè podria ser l'últim cop que apareix en un àlbum del Mundial".

stats