Misc 29/05/2023

Les Balears sucumbeixen a l'onada PP-Vox que ha arrasat a Espanya

Els socialistes perden els governs del País Valencià i les Illes Balears

4 min
La candidata del PP, María José Catalá, amb el regidor, Juan Carlos Caballero, arribant a la seu després d'assolir la majoria absoluta amb VOX a l'Ajuntament de València

MadridEspanya es tenyeix de blau. Amb un escrutat del tot tancat als municipis de l'Estat, el mapa no és gens favorable al PSOE, com ja havia anticipat el sondeig de GAD 3 publicat a les vuit del vespre. El Partit Popular ha arrasat a les eleccions municipals d'aquest 28-M amb el 31,5% dels vots, mentre que el PSOE perd moltes alcaldies i obté un 28% dels vots (uns 500.000 vots menys que l'any 2019). A més, l'extrema dreta de VOX ha crescut amb força fins a doblar els resultats municipals de fa quatre anys.

Pel que fa als principals ajuntaments d'Espanya, destaca la victòria del Partit Popular a ajuntaments com el de Sevilla i Palma, fins ara en mans socialistes, així com la victòria a València, en mans de Compromís, però amb el suport dels socialistes.

En el cas de l'Ajuntament de València, on la majoria absoluta se situa als 17 regidors, el PP ha obtingut 13 regidors (cinc més), mentre que VOX 4 regidors (dos més) i, per tant, desbanquen el govern municipal de Joan Ribó (Compromís) amb el suport del PSOE. En el cas de Compromís, obté 9 diputats, i el PSOE 7 diputats. Desapareix Ciutadans, però també Podem.

Això suposa que la ciutat perd l’etiqueta de “ciutat del canvi”, que va obtenir l’any 2015. Però no és l'única. Finalment, Cadis també deixa aquesta etiqueta. Amb un 98% escrutat, el PP pot governar a l'Ajuntament. Adelante Cadis (hereus de José María González Santos, conegut popularment com a Kichi) es queda amb 6 regidors i no suma majoria absoluta (14 diputats) amb el PSOE (7). El PP, en canvi, obté 14 diputats. A la resta d’Andalusia, el PP té opcions de governar a totes les capitals de província, menys a Jaén, on els populars han empatat amb el PSOE i el govern dependrà del partit regional Jaén Merece Más. A més, cau Sevilla, ciutat clau pel PSOE.

A Plama, els socialistes també fan aigües i el PP obté fins a 10 diputats i pot sumar majoria (15 diputats) amb VOX, que manté els 7 diputats. El PSIB, que es queda amb 8 diputats, no seria capaç de sumar amb Més per Mallorca (3) i Unides Podem (1 diputat). Pel que fa als ajuntaments de Barcelona i Madrid, el PP de Martínez Almeida mantindria l’alcaldia, però el govern d’Ada Colau (En Comú Podem) perd pes i Trias s'imposa. En la majoria de casos, Ciutadans desapareix del mapa.

Malgrat que amb el primer sondeig tant PSOE com PP demanaven “prudència”, passades les deu de la nit i amb un escrutini als municipis molt avançat, fonts del PP han reconegut estar “satisfets” i apuntaven a un “canvi de cicle absolut”. “És un rebuig a allò que suposa el sanchisme”, afegien les mateixes fonts. Amb tot, el PSOE ha perdut la majoria de capitals de província que fins ara tenia.

Resultats a les Corts Valencianes

Adeu al Pacte del Botànic i Ciutadans desapareix del mapa

Al seu torn, els resultats a les comunitats autònomes tampoc són favorables pel PSOE. Fins a 12 comunitats autònomes celebraven eleccions aquest diumenge: nou comunitats en mans del PSOE, dues en mans del PP i Cantàbria, en mans del Partit Regionalista de Cantàbria amb el suport del PSOE. Mentre que el PP ha mantingut el pols als seus territoris, tant a la Comunitat de Madrid com a Múrcia, els governs socialistes, així com el de Cantàbria pengen d'un fil. De fet, Cantàbria cau en mans del PP i els socialistes només aguanten a tres o quatre comunitats autònomes i perden la ciutat autònoma de Melilla, marcada pel suposat frau amb el vot per correu durant la campanya, on el PP obté majoria absoluta.

Destaca, sobretot, la pèrdua per part dels socialistes de la Generalitat Valenciana. Amb un 94% escrutat, el Pacte del Botànic entre el PSPV, Compromís i Unides Podem assolit el 2015 quedaria obsolet fruit de l'escalada del PP, que per ara obté 40 diputats, així com de Vox, que n'obté 13. Si la dreta i l'extrema dreta acaben sumant més de 50 diputats (majoria absoluta a les Corts Valencianes) desbancarien el pacte progressista. Pel que fa als socialistes, els de Ximo Puig (PSPV) es queden amb 31 diputats i Compromís perd pes (15 diputats), mentre que Unides Podem no entra a les Corts Valencianes.

També amb un 98% escrutat, els resultats a les Illes Balears són negatiu per als socialistes. En aquest cas, el PP obtindria 25 diputats (nou diputats més) i quedaria per davant del PSIB, que n'obtindria 18. Vox seria tercera força amb 8 diputats i, per tant, ajudaria al PP a obtenir majoria absoluta (30 diputats). També a Cantàbria, on podrà governar el Partit Popular (obté 15 diputats) i és qui més s'apropa a la majoria absoluta gràcies a VOX (4 diputats). Això farà desaparèixer el govern del Partit Regionalista de Cantàbria, que té el suport dels socialistes (8 diputats cadascun).

L'altra comunitat autònoma que també perd el PSOE és l'Aragó. En aquest cas, el Partit Popular i VOX sumarien majoria absoluta (34 diputats). Els primers obtenen 28 diputats i els segons 7 diputats. Així doncs, el govern socialista de Javier Lambán (PSOE) no podria sumar amb Podem, ni Chunta Aragonesista ni Aragón Existe.

Al seu torn, el resultat, amb un 94% escrutat, és molt ajustat a Extremadura on en funció dels resultats de VOX (5 diputats) o Podem (4 diputats) podria obtenir majoria el PP o el PSOE, que empaten amb 28 diputats.

Qui també ha tret un resultat molt ajusta és Emiliano García Page (PSOE) a Castella la Manxa. Amb un 90% escrutat, Page manté la majoria absoluta (17 diputats). Ara bé, tant el PP com VOX incrementen la seva representació. Els primers obtenen 12 diputats i els segons 4 diputats i, per tant, es queden a un diputat de la majoria absoluta. L'altra comunitat on el PSOE perd el govern autonòmic és La Rioja, mentre el resultat a les Canàries encara està obert i sembla que pot respirar tranquil a Astúries i Navarra.

Per contra, el Partit Popular pot estar tranquil a Madrid on segons el primer sondeig de GAD3, Isabel Díaz Ayuso obtindria majoria absoluta a la comunitat autònoma (entre 70 - 72 diputats) i deixaria sense possibilitats el bloc d'esquerres. De fet, amb un 26% escrutat Ayuso obté 62 diputats. En aquest cas, Ciutadans desapareixeria, com també ho faria a Castella la Manxa. A Múrcia, els populars també mantenen el govern autonòmic.

Més informació sobre les eleccions del 28-M

stats