Reportatge
Misc 19/07/2014

Descobrir Nord-amèrica en 12 llibres

Recorrem el Canadà, els EUA i Mèxic a través d’obres que hi estan ambientades

Jordi Nopca
4 min
Descobrir Nord-amèrica en 12 llibres

BarcelonaHi ha llibres que converteixen els escenaris on transcorre l’acció en un personatge més, sovint crucial per entendre l’evolució de la trama. Passa amb el riu Mississipí a les aventures de Tom Sawyer i Huckleberry Finn; amb Long Island, on el gran Gatsby organitzava les seves festes esplendoroses; amb Arizona i Texas, els estats per on es mou la temible colla de carnissers de Meridià de sang, de Cormac McCarthy, i amb el poble fantasmagòric mexicà per on el personatge de Pedro Páramo, de Juan Rulfo, busca el seu pare.

La llista és interminable, però hem triat una dotzena de títols per als afortunats que aquestes vacances travessin l’oceà Atlàntic i passin uns dies al Canadà, als Estats Units o Mèxic. I també per als lectors que, sense moure’s de casa, des de la platja o des del lloc on estiuegen, tinguin ganes d’emprendre viatges literaris que, en el millor dels casos, els seran difícils d’oblidar.

SUD D'ONTARIO

Narracions que han merescut el premi Nobel

La guanyadora de l’últim Nobel de literatura ha ambientat la major part de les seves narracions -reunides en reculls com Estimada vida i Massa felicitat - en petits pobles del sud d’Ontario. Els personatges de Munro han de decidir com reorienten les seves vides en un entorn tranquil i idíl·lic, que es contraposa sovint amb els tràngols que han de passar.

NEVADA

Las Vegas, la ciutat de tots els excessos

Un viaje salvaje al corazón del sueño americano : aquest és el subtítol que Hunter S. Thompson va posar a Miedo y asco en Las Vegas (1971), l’aventura al·lucinada del periodista amb el seu advocat a la ciutat dels excessos. En principi hi han de veure una cursa de cotxes, però el consum d’alcohol, mescalina, LSD i cocaïna els porta a tenir visions més extremes.

GEÒRGIA

El ‘southern gothic’ encara talla la respiració

En va tenir prou amb dues novel·les i trenta-dos contes per passar a la història de la literatura. Flannery O’Connor va ambientar bona part de la seva producció a l’estat de Geòrgia. A Un bon home costa de trobar (1955) narra el viatge d’una família en cotxe cap a Florida i la trobada funesta amb tres criminals.

MASSACHUSETTS

Un reducte ideal per escriure la millor poesia

La petita ciutat d’Amherst és una visita obligada per als lectors de poesia des que l’obra d’Emily Dickinson va ser publicada el 1955, gairebé setanta anys després de la seva mort. Una bona antologia de la seva obra és Jo no sóc ningú! Qui ets tu?, que Sam Abrams va traduir al català l’any 2003 per a Jardins de Samarcanda.

CALIFÒRNIA

La corrupció d’una gran ciutat com Los Angeles

Amb La dàlia negra, Ellroy va començar l’any 1987 un quartet de novel·les ambientades a Los Angeles en què en mostrava la cara més depravada i corrupta. Inspirada per l’assassinat de l’actriu Elizabeth Short, la novel·la va consagrar l’autor. La ciutat també ha inspirat El son etern, de Raymond Chandler, i Jackie Brown, d’Elmore Leonard, entre altres llibres.

ARIZONA TEXAS

Un territori sense llei, disposat als banys de sang

La novel·la Meridià de sang (1985), de Cormac McCarthy, es va fer un lloc d’honor en la narrativa més contundent de la segona meitat del segle XX. Hi explica, amb tot luxe de detalls, les experiències d’un noi amb la colla de carnissers coneguda com el Grup Glanton, que es dediquen a assassinar indis i després mexicans a l’Arizona i Texas del 1850.

MISSOURI

El Mississipí, riu apte per a tota classe de trapelleries

Els dos personatges més coneguts de Mark Twain són Tom Sawyer i Huckleberry Finn. Tots dos protagonitzen un díptic -publicat el 1876 i el 1884- en què el riu Mississipí i les perilloses illes que el recorren són escenari de les seves malifetes. La descripció de la vida de la comunitat negra n’és un altre atractiu.

MÈXIC

Comala, un poble fet d’ombres i d’imaginació

Una veu en primera persona torna al poble de Comala per retrobar-se amb el seu pare i exigir-li la restitució d’un deute que arrossega des de fa anys. Pedro Páramo (1955), l’obra mestra de Juan Rulfo, està habitada per personatges fantasmagòrics que habiten fora del temps. El lector ha de reconstruir el trencaclosques.

QUEBEC

La vida d’un bevedor i un mentider de primera

Richler va culminar la seva trajectòria amb El cas d’en Barney Panofsky el 1997, la novel·la que va guanyar el Premi Llibreter el 2013 per l’edició de Quaderns Crema. Mig autobiogràfica, ressegueix la vida d’un jueu angloparlant de Mont-real faldiller i amb una afició desmesurada per l’alcohol. Després d’uns anys a París, escarmentat per la relació amb una poeta, torna al Canadà i fa fortuna com a productor televisiu. Quan el seu millor amic sigui assassinat haurà de demostrar que és innocent.

NOVA YORK

Un milionari que s’acosta a l’abisme

El narrador d’ El gran Gatsby (1925) és el jove Nick Carraway, que s’instal·la en una petita casa en un poble de Long Island i acaba anant a parar a una de les fastuoses reunions socials que el milionari Jay Gatsby organitza a la seva mansió. Esquiu i extravagant, Gatsby està enamorat de la seva cosina segona de Nick, Daisy Fay Buchanan, casada amb l’arrogant Tom. Ella haurà de decidir si és fidel al matrimoni o es deixa dur per les promeses de Gatsby, amb qui havia tingut una aventura cinc anys enrere.

KANSAS

Reconstruir l’assassinat d’una família de grangers

L’any 1959, després de llegir al diari la notícia de l’assassinat del granger Clutter, la seva dona i dos dels quatre fills, Truman Capote va marxar cap a Kansas, decidit a escriure’n un reportatge. Sis setmanes després del crim, la policia detindria els culpables, Dick i Perry. Fascinat per les històries de les víctimes i dels botxins, Capote va trigar més de sis anys a enllestir A sang freda, un brillant exercici de periodisme d’investigació convertit en literatura de nivell.

TAMPICO I SIERRA MADRE

La recerca d’un tresor perdut a les muntanyes

Tres nord-americans sense ofici ni benefici que es troben a la ciutat de Tampico a la dècada dels anys 20 decideixen viatjar fins a les muntanyes de Sierra Madre amb la intenció de trobar-hi or. Els bandits amb qui es poden creuar pel camí no són tan perillosos com l’avarícia que el trio amaga dins seu. El tesoro de Sierra Madre (1927) és una de les novel·les més conegudes de l’enigmàtic escriptor alemany B. Traven, de qui es coneixen molt pocs detalls biogràfics.

stats