23/08/2019

Defensar l'Amazònia des de Catalunya

2 min

BarcelonaLa indústria d'engreix intensiu de porcs està d'enhorabona i ja sabem que és una de les joies de la corona del PIB català, juntament amb l'altra indústria intensiva del país: el turisme. M'explico. Després de més de 19 anys de debats i negociació, a finals de juny es va fer l'anunci de l'acord sobre el tractat comercial entre la UE i el Mercosur. Tot i que França s'hi ha oposat aquest divendres amb motiu dels incendis a l'Amazònia i Irlanda amenaça amb fer-ho si Bolsonaro no es compromet a protegir el territori –cal veure com acaba la polèmica i si el tema es debat al G-7–, vegem quines són les conseqüències d'un tractat que fa molt temps que es gesta.

Com explica la Campanya Catalunya No als Tractats de Comerç i Inversió, "el tractat comporta una liberalització molt important del comerç entre els dos blocs, amb repercussions molt negatives en l'ocupació i el medi ambient". D'entre les mesures recollides al tractat, en surt beneficiat el comerç de soja des dels països del Mercosur –el Brasil, l'Argentina, l'Uruguai i el Paraguai–, ja que tant la farina com el gra de soja podran entrar a la Unió Europea sense cap trava, amb un aranzel del 0%. Aquests avantatges per a la soja arriben quan els ultraliberals Bolsonaro i Macri han arribat als governs del Brasil i l'Argentina respectivament, dues potències en el conreu d'aquesta lleguminosa. Això suposa una segona alineació favorable dels astres per al porcí intensiu català, però no és tan bona notícia per a l'Amazònia, ni per al futur de la Terra, i és que és difícil no percebre que hi pot haver una relació entre els incendis que estan desforestant aquest territori i l'interès per disposar de més superfícies per conrear soja.

Amb més soja al mercat i més barata, la indústria de l'engreix de porcs veurà com baixaran les seves factures dedicades a pagar el pinso, ja que un component fonamental és precisament aquesta lleguminosa. El que ja seria molta sort, per a aquest sector, és que amb aquest context la demanda de carn de porc també augmentés, oi? 'Voilà', els astres que planen sobre la Xina també s'han alineat. Des de fa un any, l'afectació de la cabana porcina en aquest país asiàtic per la pesta porcina africana i la guerra comercial entre la Xina i els EUA ha fet augmentar l'exportació de carn de porc des de Catalunya cap a la Xina.

Si les nostres administracions no prenen cap decisió sobre aquesta qüestió, queda clar que les indústries aprofitaran la situació per continuar amb una expansió carregada de conseqüències negatives que mil vegades hem denunciat: contaminació per purins, contribució a la crisi climàtica, desaparició de la petita pagesia i ramaderia extensiva del territori... i, evidentment, la total complicitat amb la desaparició progressiva d'ecosistemes com la selva amazònica –ja prou devastada pels incendis.

Cal disminuir el consum de carn d'aquestes indústries intensives, com fa molt temps que reivindiquem des de la sobirania alimentària i com ara recomana el Panel sobre el Canvi Climàtic de l'ONU, però alhora és urgent iniciar polítiques de decreixement del sector porcí intensiu. Ja existeixen iniciatives que demostren la viabilitat de reconvertir granges intensives d'engreix de molts animals en petites granges de pocs animals i amb sistemes de producció ecològics. Per aturar la cerimònia d’autoincineració de la humanitat.

stats