Salut seguirà el protocol estatal i elimina la quarantena per a contactes estrets vacunats

La conselleria accepta el canvi per evitar "més desconcert" a la població però el posa en dubte

G.G.G.
2 min
Cues al CAP Vila Olímpica de Barcelona per fer-se una PCR, aquest dilluns.

BarcelonaLes persones completament vacunades no hauran de fer quarantena durant deu dies si són contactes d'un positiu de covid afectat per la variant òmicron. Finalment, el departament de Salut no podrà tirar endavant el seu protocol de Salut Pública, en què recuperava l'aïllament preventiu per a tots els contactes estrets, independentment de si estaven vacunats o no, perquè preval l'acord "per majoria" de la Comissió de Salut Pública, que reuneix setmanalment el ministeri de Sanitat i experts que representen les comunitats autònomes i que dimarts va fer marxa enrere en l'aplicació d'aquesta mesura, tal com havia demanat la Comunitat de Madrid.

La conselleria ha anunciat aquest dimecres que, malgrat l'expansió de la variant òmicron, que és molt més transmissible i té capacitat per escapar-se "substancialment" de la protecció de les vacunes, Catalunya "seguirà la recomanació estatal per evitar més desconcert entre la ciutadania i els professionals sanitaris". En un comunicat, també ha explicat que tant l'Agència de Salut Pública de Catalunya com el comitè assessor del covid demanen a la Comissió que "exposi" els criteris científics que han motivat aquest canvi.

Els missatges contradictoris entre Catalunya i el govern espanyol van començar dimarts al vespre, poc després de confirmar-se que Espanya havia assolit la xifra de contagis notificats en un sol dia més elevada des que va esclatar la pandèmia: 49.823 casos en les últimes 24 hores. El ministeri de Sanitat va comunicar que els contactes estrets queden exempts de fer la quarantena si estan vacunats amb la pauta completa i únicament els demanava que durant deu dies limitessin al màxim la seva interacció social i només fessin "activitats essencials". Un redactat arriscat, segons Salut, sobretot si el contacte treballa al sector comercial, turístic, docent o d'atenció al públic en general.

A les 23 hores, la conselleria va emetre un comunicat urgent "per no afegir més confusió a la ciutadania" en què assegurava que el ministeri que dirigeix Carolina Darias havia modificat el seu propi protocol en poc menys de vint dies i que des de la conselleria s'avaluarien "quines accions" es podien dur a terme per aplicar el protocol català, tal com estava previst. Tenint en compte que l'avenç de la mutació sorgida a Sud-àfrica sembla imparable, Salut afirmava que volia garantir "un control eficaç del covid" i defensava la necessitat de mantenir les seves indicacions de salut pública. De fet, apuntaven que Sanitat "difereix del seu propi criteri científic anteriorment exposat" i que hi ha dubtes sobre l'"aplicabilitat" de la nova directriu. No obstant això, la conselleria ha de suspendre l'entrada en vigor del seu protocol, prevista per a aquest dijous.

El dia 1 de desembre Sanitat va actualitzar el protocol de Salut Pública per estipular que tothom que hagués estat en contacte amb un infectat per la variant òmicron (així com les variants beta i gamma, si bé tenen una presència molt anecdòtica a Espanya) havia de fer quarantena obligatòria. Una mesura complexa de mantenir quan hi ha transmissió comunitària, com ja passa a tot Europa. Amb l'última esmena, però, el ministeri limita la quarantena de deu dies als contactes no vacunats o a les persones amb el sistema immunitari compromès per la seva extrema fragilitat.

stats