Misc 01/04/2015

ATLL reclama 45 milions d’euros impagats pel grup Agbar

Xavier Grau
2 min
El conseller Vila va tornar a convocar la taula de contractació.

La batalla que mantenen el consorci que lidera Acciona i el grup Agbar per Aigües Ter Llobregat (ATLL) ha saltat dels jutjats a les factures. Ahir els actuals gestors d’ATLL van informar que han presentat una reclamació a la Generalitat perquè ha patit impagaments de 65 milions d’euros d’empreses del grup Agbar, tot i que finalment ja n’ha cobrat 20, amb la qual cosa el deute seria de 45 milions més els interessos legals, que ATLL calcula en 350.000 euros.

Per la seva banda, Agbar diu que les companyies del seu grup han pagat tots els subministraments d’aigua que els ha fet ATLL. No obstant, la companyia no reconeix la legitimitat dels actuals gestors i per això ha ingressat els diners directament a la Generalitat. “Agbar ingressa els imports a l’administració titular del servei, que és la Generalitat de Catalunya”, diuen des de la companyia.

Segons va explicar a l’ARA un portaveu del departament de Territori, Agbar consigna els diners davant notari. I la Generalitat, quan passa el termini d’impagament establert al reglament del sistema Ter-Llobregat, inicia un procés de constrenyiment pel qual recupera els diners i abona el que li correspon a ATLL. Per aquesta raó, tot i que els impagaments pugen als 65 milions que ahir va denunciar ATLL, el deute actual és de 45, perquè ja se n’han recuperat 20.

El consorci que lidera Acciona i que gestiona ATLL veu en la decisió d’Agbar una voluntat de desestabilitzar el servei i diu que les factures impagades generen interessos de demora que acaben encarint els rebuts dels ciutadans. A més, ATLL creu que les empreses d’Agbar retenen els diners cobrats “puntualment” als seus clients sense abonar les factures d’ATLL, “cosa que suposa un enriquiment injust”.

La guerra va més lluny. Agbar ha portat als jutjats una carta del secretari general de la conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Pau Villòria, als ajuntaments, en la qual els recorda que les empreses que subministren l’aigua als seus municipis han de pagar les factures d’ATLL. Agbar considera que aquesta carta certifica que la Generalitat no vol apartar ATLL de la concessió de subministrament en alta. El grup que presideix Àngel Simón defensa que l’OARCC va invalidar l’adjudicació del subministrament en alta a Acciona, i com que la Generalitat no ha apartat l’empresa de la gestió ha recorregut a la justícia. A l’espera de la resolució dels tribunals, el conseller de Territori, Santi Vila, va tornar a convocar la taula de contractació per decidir si es fa un nou concurs o si el servei passa a Agbar.

Mentrestant, els actuals gestors d’ATLL s’han dirigit al conseller Vila per explicar-li els impagaments de les empreses d’Agbar, fins i tot la que subministra aigua a Barcelona, en la qual participa una administració, l’Àrea Metropolitana (AMB), i li demana que prengui mesures.

stats