12/08/2020

Si aquest zel amb les caixes B l'haguessin tingut amb el PP...

2 min
portada abc 12/8/20

BarcelonaLa triple dreta mediàtica surt en tromba per anunciar, a so de bombo i platerets, la imputació de part de la cúpula de Podem per un delicte de presumpte finançament il·legal del partit. Evidentment, endavant amb la investigació, però alguns elements fan pensar que tornem a estar davant l'enèsima intromissió de la justícia en la política. El fet que el magistrat Juan José Escalonilla aparti la UDEF de la investigació i li encarregui el cas a la unitat adscrita al seu jutjat hauria de fer aixecar les celles. Sobretot si la unitat en qüestió la lidera el policia Pedro Agudo, amic íntim d'Ignacio Cosidó, l'exdirector general de la Policia assenyalat com un dels responsables de les persecucions que, en temps de Fernández Díaz, s'operaven des del cos contra els adversaris polítics.

En tot cas, l'Abc, El Mundo i La Razón podrien argumentar que el fet concret –una imputació– és prou gros com per justificar que obrin les seves respectives primeres pàgines amb el tema. Però l'argument és feble, perquè l'endemà que el PP rebés aquesta imputació –que acabaria derivant en una sentència condemnatòria– ni l'Abc ni La Razón es prenien la molèstia de recollir-ho en portada. Més encara, l'endemà de la sentència que confirmava les sospites, el titular de La Razón era: "El Tribunal s'excedeix a l'acreditar la caixa B del PP abans del judici". És a dir, amagava la notícia sota el pes aclaparador d'una valoració molt subjectiva, expressada, a més, de manera críptica per als llecs jurídics.

"La justícia destapa la caixa B de Podem", escriu ara l'Abc, que posa un euro en la e de Podem. És una portada que clava una coça a la presumpció d'innocència. Potser per això la segona versió havia canviat el titular a: "La justícia destapa les clavegueres de Podem". Jugar la carta del clavegueram, en tot cas, tan sols es pot fer des d'un gran cinisme. I des d'una redacció ben connectada amb certs despatxos policials ben concrets, esclar. No cal ser gaire agudo per imaginar-se quins.

stats