Justícia
Misc 27/05/2023

Amnistia Internacional surt en defensa de Toni Soler, Jair Domínguez i Judit Martín

L'organització assegura que el dret a la llibertat d'expressió els empara

2 min
Judit Martín disfressada de Mare de Déu del Rocío i acompanyada per Toni Soler i Jair Domínguez.

BarcelonaLa delegació espanyola d'Amnistia Internacional ha defensat avui el dret de Toni Soler, Jair Domínguez i Judit Martín a fer el gag sobre la Mare de Déu del Rocío que es va emetre a l'abril a l'Està passant i pel qual estan sent investigats per un delicte contra la Constitució, que inclou l'escarni. En un fil de Twitter, l'organització ha recordat que la llibertat d'expressió "també protegeix les declaracions que ofenen, escandalitzen o molesten".

Dimecres un jutjat de Sant Feliu de Llobregat va citar a declarar els tres humoristes, que estan sent investigats arran d'una denúncia presentada per la Fundació Espanyola d'Advocats Cristians. Soler, Domínguez i Martín hauran d'anar al jutjat el 27 d'octubre. Quan es va saber la notícia, Domínguez va fer un tuit assegurant que l'haurien de portar amb cotxe patrulla perquè no pensava gastar benzina per anar a declarar.

Amnistia Internacional diu que "voler protegir conceptes abstractes com els sentiments o les creences religioses no és un motiu permissible per restringir la llibertat d'expressió". En aquest sentit, reclama que els estats revoquin les lleis que prohibeixen la blasfèmia. "Hi ha iniciatives parades des de fa temps al Congrés que s'han de reprendre per modificar i eliminar del Codi Penal els articles que atempten greument contra la llibertat d'expressió", remarquen. Una de les polítiques que va reaccionar a la citació dels tres humoristes va ser Ione Belarra, secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, que va reivindicar que el seu partit va portar al Congrés una proposta, que està aturada, per derogar el delicte d'ofensa contra els sentiments religiosos, que vulnera el dret a la llibertat d'expressió.

Sobre el procés judicial contra l'Està passant, Amnistia Internacional ha desitjat que no tingui recorregut.

stats