Misc 07/01/2016

Alemanya, sota el xoc d'un assetjament sexual massiu la nit de Cap d'Any

La policia de Colònia va quedar desbordada, segons un informe intern. Hi ha 121 denuncies presentades

Isaac Lluch
3 min
Un home detingut per la policia la nit de Cap d'Any a Colònia. EFE

MunicAlemanya està trasbalsada pels atacs perpetrats la nit de Cap d’Any als voltants de l’estació central de trens de Colònia, on desenes de dones van ser assetjades sexualment per un miler d’homes. Les agressions han desencadenat reaccions durs i debats encesos a les xarxes socials, als mitjans de comunicació i a la política del país mentre les autoritats policials tot just es troben a l’inici de les seves investigacions.

La policia de Colònia és objecte de crítica per una “passivitat” denunciada pel mateix ministre federal d’Interior, Thomas de Maizière. Aquest dijous a la tarda, la xifra d’assaltants sospitosos comunicada per les forces de seguretat local era de 16. De la majoria de presumptes agressors sexuals encara no se’n sap el nom, però són clarament identificables a través de les preses de fotos i vídeos d’aquella nit. L’última notificació comunicada per la policia aclaria que hi ha hagut fins ara 121 denúncies interposades. En tres de cada quatre fets denunciats les víctimes exposaven haver estat sexualment assetjades. En dos casos s’han denunciat violacions.

Testimonis i víctimes van declarar que els agressors tenien majoritàriament l’aspecte de ser d’origen nord-africà o àrab, segons va fer públic la mateixa policia local. Segons fonts policials, un miler d’homes, organitzats en grups petits, van envoltar desenes de dones, les van assetjar sexualment i en molts casos les van robar. Quan la policia va intentar intervenir-hi, els atacants van llançar-los ampolles, petards i coets.

Les autoritats, desbordades

Un informe signat per un alt càrrec de la policia local i filtrat a 'Spiegel Online' i 'Bild Zeitung' al·ludia a la “caòtica” i “vergonyosa” nit de cap d’any a Colònia en què les forces de seguretat van témer que hi hagués víctimes mortals. L’alt funcionari va escriure que les autoritats van quedar desbordades perquè hi havia massa assaltadors delinquint al mateix temps i el personal de seguretat ni era suficient ni estava ben equipat.

La pressió a la cúpula de la policia de Colònia s’incrementa. El director policial local, Wolgang Albers, encara repetia dimarts que els cossos de seguretat hi havien intervingut “amb forts reforços”, però l’informe intern esbombat ho desmenteix. Una part dels policies regionals s’havien desplaçat a Baviera per col·laborar en el control de refugiats.

L’informe policial descriu que “dones amb o sense companyia van ser exposades a la vergonya pública, per munions d’homes fortament ebris, en un sentit tan ampli que no es pot descriure”.

"Merkel m'hi ha convidat"

Les noves informacions són alhora políticament delicades. L’alcaldessa de Colònia, Henriette Reker, i Albers van subratllar d’entrada que no hi havia cap indici que entre els agressors hi hagués refugiats. Segons l’informe policial, però, un home inicialment retingut durant la nit de cap d’any hauria trencat el seu document de residència davant la policia i hauria dit: “Sóc sirià. M’heu de tractar amistosament. La senyora Merkel m’hi ha convidat”. Segons altres fonts policials citades per 'Die Welt', ja durant la mateixa nit de les agressions van ser retinguts diversos assaltants i s’hauria determinat que “només en una petita minoria es tractaven de nord-africans; la majoria de les persones controlades eren sirianes”.

Al seu torn, Reker, votada alcaldessa a l’octubre l’endemà que un agressor l’apunyalés justificant que detestava la seva política de benvinguda als refugiats, ha estat els últims dies molt criticada per haver aconsellat les dones de mantenir la distància “d’un braç estès” amb homes desconeguts.

Tot i que no està confirmat oficialment si els agressors són immigrants, Angela Merkel ha endurit aquest dijous la seva retòrica sobre els atacs a Colònia i ha entrat en el debat de les expulsions de sol·licitants d’asil que hagin comès delictes greus, tal com havia encetat el ministre De Maizière. “Aquests crims repugnants que han fet sentir totalment desprotegides les dones són també per a mi insuportables”, va exposar la cancellera alemanya mentre analitzava que “hem de comprovar si hem fet tot el que cal per deixar les coses clares a aquells que no estan disposats a complir el nostre ordre jurídic”.

stats