La investidura de Pedro Sánchez

Els 10 'hits' de la investidura: del "fill de puta" d'Ayuso al tractor d'Aitor Esteban

El debat al Congrés dels Diputats ha deixat diversos moments destacats, políticament o per la seva viralitat a les xarxes

5 min

BarcelonaPedro Sánchez torna a ser, oficialment, president d'Espanya. El líder socialista ha estat investit en primera volta després d'un debat al Congrés marcat per l'amnistia i per un enfrontament dialèctic amb la dreta que no ha defugit en cap moment. La doble sessió a la cambra baixa, amb tot, ha deixat un seguit de moments destacats, ja sigui políticament o per la seva viralitat a les xarxes, pels quals serà recordada la investidura de Sánchez. I entre ells, tot i el blindatge del Congrés, no hi ha hagut les protestes amb motiu de la investidura, que no han tingut el protagonisme esperat.

Sánchez defensa l'amnistia per convèncer els independentistes que "Espanya és un bon país"

Pedro Sánchez va trigar a referir-se a l'amnistia en el seu discurs, però un cop ho va fer va aprofundir en el tema, al qual va dedicar vora 20 minuts. En el seu reguitzell d'arguments hi va haver la tesi de la "concòrdia" i el "retrobament", i també va parlar de "superar la fractura de l'1-O": "Que els catalans que se senten independentistes vegin que Espanya és un bon país per a ells", va dir. Un enfocament que va generar malestar en Junts.

Sánchez reivindica l'amnistia per "superar la fractura" de l'1-O: "Que els independentistes vegin en Espanya un bon país"

Feijóo acusa Sánchez de "corrupció política"

"Corrupció política". Alberto Núñez Feijóo va tornar a utilitzar aquest concepte per qualificar el pacte de Pedro Sánchez amb l'independentisme per la llei d'amnistia. "Prendre decisions contra l'interès general a canvi de beneficis personals és corrupció política", va afirmar. De fet, Feijóo va presentar el debat d'investidura com una "humiliació". "No ha aconseguit el suport de ningú, sinó que l'ha pagat, firmant xecs que tots pagarem", va concloure.

La cita de Machado (o d'Ismael Serrano)

Pedro Sánchez va gaudir en la rèplica a Alberto Núñez Feijóo. El líder del PP li havia fet un afegitó a la cita d'Antonio Machado de "Hoy es siempre todavía", utilitzada pel socialista en el seu discurs. "I ara és el moment de complir les promeses que ens vam fer", li va dir el popular. Però el cantautor Ismael Serrano va recordar a X que aquesta inclusió era seva, no de Machado, i així ho va fer notar Sánchez, convertint la correcció en un dels moments estel·lars del debat.

El riure de Sánchez amb Feijóo: "No és president perquè no vol"

Alberto Núñez Feijóo va assegurar en el seu debat d'investidura fallit que renunciava a ser president d'Espanya perquè no volia comprar les exigències de Junts. Pedro Sánchez ho va recordar aquest dimecres al Congrés sense poder evitar que se li escapés el riure: "No soc president perquè no vull, aquesta sí que és bona. No és president perquè no vol, és el primer espanyol que renuncia a ser president perquè no vol", va afirmar entre rialles d'ell mateix i de gran part de l'hemicicle, inclòs el mateix Feijóo.

El "fill de puta" d'Ayuso a Sánchez

Una de les imatges del debat, que va causar especial polèmica, la va protagonitzar Isabel Díaz Ayuso, que estava seguint el ple des de la tribuna del Congrés. En la resposta de Sánchez a Feijóo, el socialista va recordar el possible cas de corrupció a la Comunitat de Madrid que esquitxaria la presidenta madrilenya. Les càmeres del Congrés no van tardar a enfocar-la i les xarxes van bullir davant la teoria que hauria dit "fill de puta" a Sánchez.

Polèmica per un vídeo on sembla que Ayuso insulta greument des de la tribuna del Congrés a Sánchez

El seu equip va acabar admetent l'insult: "És el mínim que es mereix", van dir, i un dia després ha estat la mateixa Ayuso qui ha admès –fent broma– que va dir el que tothom s'imaginava: "Sí, ho vaig dir. Vaig dir m'agrada la fruita".

Ayuso: "Sí, ho vaig dir. Vaig dir m'agrada la fruita"

Abascal compara Sánchez amb Hitler

El líder de Vox, Santiago Abascal, va comparar Pedro Sánchez amb Adolf Hitler quan va assegurar que el dictador alemany "també va arribar al poder mitjançant unes eleccions". "Amb la dictadura dels vots han arribat al poder", va afirmar, i va tornar a acusar Sánchez de perpetrar un cop d'estat amb els seus pactes amb l'independentisme. La presidenta del Congrés, Francina Armengol, li va demanar que retirés aquestes al·lusions i ell s'hi va negar.

L'avís de Rufián a Sánchez: "Tenim memòria".

"No se la jugui". El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va avisar el candidat socialista, Pedro Sánchez, que no té alternativa a l'independentisme i li va recordar que aquesta legislatura ja no té Cs. Rufián va dir que el rol d'ERC a la cambra baixa és el "d'obligar" el PSOE a "avançar" i va justificar la desconfiança cap als socialistes: "No és que no tinguem fe, és que tenim memòria".

Gabriel Rufián: "No és que no tinguem fe, és que tenim memòria"

I l'avís de Nogueras: "Amb nosaltres no provi de temptar la sort"

La intervenció de Sánchez en el debat d'investidura no va agradar a Junts, i així l'hi van traslladar. La portaveu del partit al Congrés, Míriam Nogueras, va criticar que no hagués fet un "discurs valent". "En el nostre acord no es parla de retrobament, de perdó ni de mesures de gràcia", li va dir, per concloure: "Amb nosaltres no provi de temptar la sort".

Sánchez, a Junts: "El meu compromís per complir l'acord"

Conscient que li anava la investidura, Sánchez va intentar en la seva rèplica a Junts rebaixar el malestar dels de Carles Puigdemont. I ho va aconseguir. El candidat socialista va evitar aquest cop les paraules "retrobament" o "perdó" i va reafirmar el seu "compromís" i el del PSOE per "complir l'acord" d'investidura. "Em reafirmo en el compromís per resoldre el conflicte polític", va assegurar.

Esteban, el tractor i el partit de rugbi

Aitor Esteban sempre té moments que provoquen riallades a l'hemicicle. El 2016, l'expresident espanyol Mariano Rajoy li va dir al portaveu del PNB que "si vol gra, Aitor, li deixaré el meu tractor". Avui Esteban ha recordat aquella frase i s'ha adreçat a Alberto Núñez Feijóo amb una "rima consonant i una assonant", ha precisat. "Alberto, el teu tractor té gripat el motor per usar oli Vox", ha dit. També ha aixecat una gran expectativa quan s'ha referit a les tàctiques de seducció que el PP hauria fet servir amb el PNB per investir Feijóo: "Algun dia explicaré el que ens van oferir fa un parell de mesos, podria resultar sorprenent".

Poc abans que Sánchez fos investit, el jeltzale Aitor Esteban s'ha referit a les diferències ideològiques entre els socis amb què el PSOE comptarà en aquesta legislatura que comença a caminar. I ho ha fet a la seva manera: com si es tractés d'un partit de rugbi. "No espero que els partits que donem suport a la investidura fem gaires mauls, aquella jugada en què un jugador dret té la pilota a les seves mans i és protegit pels seus companys d'equip [...] Més aviat em temo que serà un partit amb successió de rucks, la jugada en què la pilota és a terra i els jugadors s'empenyen per agafar-la".

Bonus track: els 'sí' de Nogueras i Rufián

La investidura de Sánchez ha estat possible, essencialment, pel suport tant d'ERC com –aquest cop també– de Junts. Per això els en la votació dels seus portaveus, Gabriel Rufián i Míriam Nogueras, són especialment simbòlics en aquesta investidura.

Nogueras i Rufián voten sí a la investidura de Pedro Sánchez
stats