Carta de Maria Gràcia Borràs

"Una altra mirada"

Maria Gràcia Borràs López és mestra del CEIP Miquel Costa i Llobera de Palma

Són molts els temes i reptes que l’educació ens planteja a tots els professionals, mestres i professors. Avui, però, he pensat que podria parlar de la 'mirada'.

Aquesta professió nostra es basa en una 'mirada' que als mestres ens enriqueix des de l’ombra i el silenci. Sense renou, sense protagonisme i amb humilitat.

Sabedors del protagonisme de tots i cadascun dels nostres alumnes i gràcies a aquesta 'mirada', anam descobrint una rialla, una confidència entre dos dels nostres infants, una preocupació, un voler dir i no poder, una capacitat amagada… Per això crec profundament que aquest és un dels pilars fonamentals de la nostra professió. Ens apropa a la infància i ens fa alhora coneixedors i aprenents d’un dels tresors més importants de l’ésser humà.

Ells, els nostres alumnes, van construint, van jugant, es coneixen, es formen... Nosaltres, mentrestant, procuram acompanyar-los en les seves primeres empremtes, en els seus assajos, en les seves 'errades'... Sí, perquè tot serveix i és necessari per aprendre.

Aquesta mirada també ajuda els mestres. No hi ha dia que no pugui dir que no he après d'algun alumne. Tant o més important que la mirada és l'exemple. La nostra actitud ha de ser exemplificadora; és molt més essencial un gest nostre que una paraula perquè els infants, de manera innata, tenen aquesta mirada que els adults hem oblidat mentre perdíem la nostra infància, i els mestres hem hagut de tornar a reaprendre a través d'ells.

La professió de mestre és molt més que ensenyar. La nostra fita és educar, o sigui, animar els nostres alumnes que de manera progressiva es facin persones autònomes i protagonistes de si mateixes. Això sí, sempre amb un somriure, molta alegria i sent conscients que també els mestres aprenem mentre els nostres alumnes ens ensenyen.

Vols participar a 'De professió... ensenyar!'? Explica'ns en una carta les teves experiències i els teus punts de vista a info@arabalears.cat

Llegir més cartes de "De professió...ensenyar"

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF