Inundacions
Societat Meteorologia 27/09/2022

Un mort a Múrcia a causa d'un aiguat extraordinàriament intens

A les Canàries la pertorbació tropical 'Hermine' ha descarregat més de 300 l/m2

3 min
Cotxes i runa amuntegada a Javalí Viejo, a les afores de Múrcia

BarcelonaEl context d'inestabilitat dels últims dies està afavorint els clàssics aiguats de tardor al Mediterrani. Si divendres les pluges fortes van desbordar el Camp de Tarragona, aquest diumenge els aiguats van afectar sobretot el sud del País Valencià i la Regió de Múrcia, on un home va morir a causa de les inundacions. Un fort aiguat molt a prop de la ciutat de Múrcia va arrossegar cotxes, l'aigua va entrar en diverses cases arrossegant mobles i tot el que trobava al seu pas. La víctima és un home de 62 anys que, segons els bombers, va ser localitzat a més de 300 metres de casa seva a la localitat de Javalí Viejo, dins del terme municipal de Múrcia.

Les dades de l'Aemet revelen que si bé la quantitat de pluja que va caure a la zona no va ser extraordinària, sí que ho va ser la intensitat de l'aiguat. Una estació automàtica ubicada a l'oest de Múrcia va arribar a registrar 40,6 l/m² en només deu minuts, un aiguat d'una intensitat que no té precedents a la Regió de Múrcia, i que en té molt pocs en el context de l'estat espanyol. Segons dades de l'Aemet, només hi ha registrats en tot l'Estat 3 aiguats més intensos que aquest des que es tenen dades amb freqüència de minuts: el més fort és el que va afectar Mèrida el 17 de juliol del 2015, quan van caure 49,4 l/m² en deu minuts. Un altre aiguat molt intens va ser el que va caure a Vinaròs el 19 d'octubre del 2018, una tempesta que va arribar a descarregar 44,7 l/m² en deu minuts.

Al País Valencià les pluges van ser gairebé tan intenses com a Múrcia i fins i tot va descarregar més aigua en total. A Pego es van arribar a registrar més de 200 l/m², segons dades de la xarxa Avamet, i segons dades oficials de l'Aemet van caure fins a 193 l/m² a Barx i 175 a Tavernes de Valldigna. A Barx una tempesta va arribar a descarregar 100 l/m² en només una hora, una dada que supera l'anterior rècord de pluja en 60 minuts de l'observatori. A Miramar i a Xàbia també es va batre el rècord de pluja horària: 76 l/m² en el cas de Miramar i 67 en el cas de Xàbia.

De quina manera aquests aiguats poden estan relacionats amb el canvi climàtic és una qüestió difícil d'esgrimir. El Mediterrani ha assolit temperatures rècord aquest estiu, i hi ha consens entre els climatòlegs que més temperatura de l'aigua significa més humitat a l’atmosfera i més potencial per a aiguats forts. És possible que els típics aiguats de tardor al Mediterrani siguin una mica més forts i intensos que en dècades anteriors a causa d'aquest augment de la temperatura del mar, però aquest és un aspecte que caldrà anar comprovant a mesura que passin els anys.

L''Hermine' inunda les Canàries

Lluny del Mediterrani a les Canàries també són notícia les pluges fortes, tot i que en aquest cas no es tracta d'aiguats locals i intensos, sinó d'un episodi de pluges molt més extens i abundant a causa de la pertorbació tropical Hermine. Les grans acumulacions de precipitació d'aquest cap de setmana han provocat múltiples despreniments i han deixat el terreny molt inestable i amb risc de noves esllavissades encara durant els pròxims dies.

No és estrany que això sigui així vista l'excepcionalitat de l'episodi de precipitacions dels últims dies. En alguns punts de Tenerife i de Gran Canaria les precipitacions dels últims dies han arribat a sumar més del 80% del que sol caure en el total de l'any. El total de pluja del mes arriba a multiplicar per cinc els anteriors rècords del setembre en alguns observatoris.

Les pluges han superat els 200 l/m² en diversos observatoris de Tenerife, i en alguns punts de l'illa s'han arribat a registrar pluges de més de 300 l/m². A la Palma els registres han assolit els 340 l/m² en només 24 hores. En el mapa d'acumulacions de la diputació de l'illa es veu clarament com la meitat oriental de l'illa, que rep els vents humits, ha acumulat molta més pluja que no pas la meitat occidental. Gairebé a tots els observatoris de les Canàries aquest haurà sigut el mes de setembre amb més pluja des que es tenen dades. El temporal ha obligat a suspendre més de 70 vols en diferents illes de l'arxipèlag, la majoria a Tenerife.

stats