Meterologia
Societat Meteorologia 21/12/2022

L'Aemet preveu un Nadal amb temperatura suau i sense pluja

A partir del 28 de desembre els termòmetres baixaran i és possible alguna precipitació

ARA Balears
2 min
La delegada territorial de l'Agència Estatal de Metereología (Aemet), María José Guerrero

PalmaL'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha pronosticat un Nadal amb temperatura suau i sense pluja a les Balears, que deixarà pas a un descens dels termòmetres i a alguna precipitació a partir del 28 de desembre. Així ho ha detallat en roda de premsa la delegada territorial de l'Aemet, María José Guerrero, que ha indicat que l'hivern, que comença aquest dimecres a les 22.48 hores, serà càlid i plourà dins els paràmetres normals a les Illes, després de la tardor més càlida des que se'n tenen registres a Mallorca i Formentera, i el segon a Menorca i Eivissa. "Aquest dimecres acaba la tardor més càlida des que se'n tenen registres, amb una temperatura mitjana de 20,6 graus i una anomalia respecte des valors normals de 2,3", ha finalitzat Guerrero. "Aquest dimecres acaba la tardor més càlida des que es tenen registres, amb una temperatura mitjana de 20,6 graus i una anomalia respecte als valors normals de 2,3 graus", ha indicat Guerrero.

L'Aemet ha pronosticat que per al primer trimestre de l'any, de gener a març, la temperatura mitjana serà més alta que la mitjana (situada en els 11 graus) amb un canvi de tendència entre finals de gener i principis de febrer, quan els termòmetres descendiran lentament. L'hivern, que acabarà el pròxim 20 de març a les 22.24 hores, comptarà amb una durada total de 88 dies, 23 hores i 36 minuts i una mitjana normal de precipitacions que se situaran entre els 130 litres el metre quadrat. "Es preveuen situacions anticiclòniques hivernals, amb dies buidats, gelades, rosada i algunes boires que donaran lloc a precipitacions, algunes en forma de neu, dies freds i vents forts", ha explicat Guerrero.

La delegada territorial també ha recordat la situació de tardor, estació de l'any que acaba aquest dimecres, el més càlid des que es tenen registres a les Balears. Per illes, a Formentera es varen situar entorn dels 22,8 graus; a Eivissa en els 21 graus; 20,8 graus a Mallorca, i 20,4 a Menorca, amb anomalies que van dels 2,1 als 2,7 graus. Tots els mesos varen ser extremadament càlids, amb anomalies que es varen situar per sobre dels 2 graus. Al setembre la temperatura mitjana va ser de 24,3 graus, amb una desviació del valor normal de 2,2°; a l'octubre va ser de 21,1° i una anomalia de 2,5 graus, i al novembre la temperatura va ser de 16,4 graus i amb un augment de 2,2 graus respecte a l'habitual.

Pel que fa a aquest mes de desembre, les temperatures es varen situar en els 13,8 graus de mitjana, la qual cosa suposa una desviació de 2 graus. A més, es varen batre rècords de temperatura mitjana mensual a Mallorca tant el mes d'octubre a Mallorca, com el mes de setembre i octubre a Menorca. Durant la tardor varen augmentar el nombre de nits tropicals un 70% a Palma, un 90% a Menorca i un 25% a Eivissa, sobretot al setembre. En concret, l'Estació de Porto Pi es van comptabilitzar un total de 32, la qual cosa suposa 13 més del normal.

stats