Televisió
Mèdia 21/02/2023

El 'Zona Franca' tornarà amb Danae Boronat com a presentadora

La periodista esportiva fins ara estava al capdavant de l''Onze'

4 min
La presentadora

BarcelonaFinalment el Zona Franca sí que continuarà. TV3 ha anunciat avui que el late night torna a la graella de la cadena el 27 de febrer i que ho farà amb Danae Boronat de presentadora. Fins ara la periodista esportiva presentava l'Onze d'Esport3 cada divendres i era la narradora del futbol femení per a TV3 i Catalunya Ràdio. Segons ha detallat la televisió pública, la incorporació de Boronat al format aportarà una mirada feminista i transgressora al programa. Curiosament, Boronat va ser una de les últimes convidades del late show abans que el seu presentador, Joel Díaz, deixés l'espai per discrepàncies amb la direcció de TV3.

TV3 defensa que el canvi de cares al capdavant del Zona Franca no suposarà una modificació de l'esperit del programa. D'aquesta manera, continuen vinculats a l'espai el grup musical Mercabanda i els col·laboradors que ja estaven presents al programa durant l'etapa de Joel Díaz. Amb el fitxatge de Boronat es posa punt final, de moment, a un dels grans maldecaps de TV3 d'aquesta temporada. El Zona Franca estava a la nevera des que el 30 de gener Joel Díaz va anunciar que abandonava el programa arran de la decisió de la cadena d'acomiadar el col·laborador Manel Vidal per un acudit en què es vinculava amb PSC amb un mem en què apareixia una esvàstica. Díaz no va ser l'únic membre de l'equip que va decidir deixar el late night: el guionista Magí Garcia, Modgi, també va decidir no continuar. Díaz, Vidal i Garcia fan, juntament amb Andreu Juanola, el podcast La sotana.

Poc després de saber-se la notícia, Díaz ha felicitat la seva substituta a través de Twitter. "Boníssima notícia. Enhorabona, Danae Boronat. Ho faràs molt bé i t'ho passaràs teta", ha dit l'humorista. Díaz, que quan va anunciar la seva marxa ja va explicar que volia que el programa continués amb un nou presentador, ha fet una advertència als usuaris que han proferit insults a través de les xarxes un cop TV3 ha donat la notícia del fitxatge de Boronat: "Els que insulteu als comentaris sou una colla de miserables". També s'ha unit a les felicitacions Magí Garcia, que ha assegurat que Boronat té "talent i solvència de sobres" per tirar endavant el programa marcant estil propi.

Nascuda a Tarragona i llicenciada en periodisme a la URV, Boronat va començar com a periodista esportiva a RNE Tarragona, on va explicar l’ascens del Nàstic a la Primera Divisió i després va fer el programa local d’esports d’Onda Cero durant tres temporades. El 2019 es va convertir en la primera dona que va narrar un partit de Primera Divisió masculina. El Zona Franca serà el seu debut en un format allunyat de la informació esportiva i la convertirà en la primera dona a presentar un late show a Catalunya.

Setmanes de càsting

Des de l'adeu de Díaz, TV3 va manifestar la seva voluntat de mantenir el programa, tot i que li ha costat molt trobar la persona idònia per substituir el presentador. Han estat dues setmanes i mitja de reunions, de proves de presentadors, d’ofertes d’anada i de tornada, i d’apassionats debats interns. Una de les persones que van estar més a prop d'agafar les regnes del late show va ser Elisenda Pineda. Després de diverses trobades, però, no hi va haver entesa. La còmica demanava poder arrencar un programa nou, amb una marca diferent de la del Zona Franca, al considerar que era difícil posar-se al capdavant del late show després d’haver quedat marcat per la polèmica de l'acomiadament de Vidal i la marxa de Díaz. Una altra petició era tenir un decorat nou, també amb l’objectiu de marcar distància i no arrossegar llast.

Durant les darreres tres setmanes, TV3 ha fet altres temptatives per fitxar un nou presentador. Isma Juárez va explicar a Twitter que havia descartat la proposta: “No seria coherent amb el que penso i soc, i tampoc vull que existeixi una ombra de sospita sobre mi ni sobre el mateix projecte”, escrivia, després d’assegurar que donava suport al 100% a la decisió de Díaz. En referència als treballadors del programa, fitxats a través de la productora Atomic Beat Media, el col·laborador de l’APM? afegia: “És una situació molt complicada i la decisió de continuar és absolutament admirable, també. Els desitjo molta sort i èxits, conec gent que en forma part i tots són increïbles”. També Elisenda Carod, conductora del programa La tarda de Catalunya Ràdio, va rebre la proposta, que va declinar.

Dificultats per calibrar l'impacte del gag

Atomic Beat Media ha reconegut que el procés per trobar nou presentador no ha estat fàcil. "Hem parlat amb diversos professionals. I sí, alguns han declinat l’oportunitat com si haguessin de xutar el cinquè penal a una final. D’altres, volien acceptar-la, però no podien perquè tenen altres compromisos professionals. I alguns i algunes han fet el càsting. Els ho agraïm moltíssim a tots", ha explicat l'empresa a través d'un comunicat. En el mateix text, la productora del programa ha assumit tota la responsabilitat pel gag que va desencadenar la crisi. "A vegades calibrar la càrrega de detonació d’un acudit, saber si s’acosta al límit, toca el pal o traspassa el límit, es fa difícil. La majoria de vegades el criteri de la productora ha funcionat, però hi hem anat molt a fons i en algun moment ens hem passat de frenada. I errar té conseqüències, i com a productora, les acceptem", assenyalen. Atomic Beat Media desmenteix que TV3 exerceixi censura i detallen que la cadena pública només ha demanat prudència en la manera en com es fan els acudits. Per acabar, la productora ha defensat l'elecció de Boronat: "Ha fet uns pilots magnífics. I sí, NO és humorista, però té moltíssimes virtuts que descobrireu dilluns 27 de febrer".

El Zona Franca ha suposat l’intent de TV3 de conquerir un nou públic, més jove i disruptiu que el que tradicionalment alimenta el canal. Durant la seva singladura breu, ha aconseguit obtenir un 9% de mitjana, la qual cosa ha implicat millorar en tres punts els resultats de la pública en la tardana franja en què s’emetia. Amb el fitxatge de Boronat, TV3 assegura que reactiva tant l'objectiu d'arribar a nou públic com el de consolidar la franja de late night.

stats