Mèdia 13/04/2021

Will Smith no rodarà la seva pròxima pel·lícula a Geòrgia com a protesta per la reforma electoral d'aquest estat nord-americà

El partit republicà hi està impulsant canvis que podrien limitar 'de facto' el sufragi universal

2 min
Will Smith en una fotografia recent compartida per ell a Instagram

L'actor i productor Will Smith no rodarà la seva pròxima pel·lícula, Emancipation, a l'estat nord-americà de Geòrgia com a protesta per la controvertida reforma electoral que hi acaben d'aprovar els legisladors republicans. "Amb consciència, no podem donar suport econòmicament a un govern que promulga lleis de votació regressives que estan dissenyades per restringir l'accés dels votants", ha assegurat l'actor en un comunicat al costat del director del film, Antoine Fuqua. En els últims anys Geòrgia s'ha convertit en un centre de producció molt atractiu per a la indústria cinematogràfica, gràcies als avantatges fiscals que ofereix.

Alguns anomenen aquest estat "el Hollywood del sud dels EUA" i l'arribada de professionals del sector creatiu és un dels motius que donen els experts per explicar el canvi demogràfic que ha experimentat, que es va evidenciar amb la victòria dels demòcrates en les últimes eleccions. Segons Smith i Fuqua, la reforma electoral aprovada pels republicans després d'aquests comicis és "una reminiscència dels impediments al sufragi" que van existir en ocasions anteriors i que "van privar del vot molts nord-americans".

"En aquest moment el país està assumint la seva història i està tractant d'eliminar els vestigis del racisme institucional per aconseguir una veritable justícia", argumenten. El rebuig de la indústria cinematogràfica se suma a la repulsa expressada per grans companyies com Coca-Cola, Apple i Delta, que també operen a Geòrgia. Segons els seus detractors, la reforma electoral aprovada pels republicans limita el dret a sufragi perquè afegeix nous requeriments en cas de voler fer-ho per correu, imposa més exigències a l'hora de registrar-se i identificar-se i prohibeix accions com donar menjar i beguda als electors que esperen en llargues files per dipositar la seva papereta en centres concorreguts, entre altres disposicions.

El vot per correu va ser essencial en les últimes eleccions generals a causa de la pandèmia, i va ser el blanc favorit de l'expresident Donald Trump (2017-2021), que no va parar de criticar-lo i considerar-lo, sense proves, una font de frau electoral. Un centenar de líders empresarials dels EUA van discutir aquest cap de setmana la seva resposta a la llista de reformes electorals que estan impulsant els legisladors republicans en 47 estats.

stats