Festival d’Eurovisió 2024

Nebulossa: "A vegades no cal que et diguin 'zorra'; simplement t'hi fan sentir"

Representants d'Espanya a Eurovisió

3 min
Mark Dasousa i Mery Bas formen Nebulossa

BarcelonaSer triat per anar a Eurovisió és una autèntica voràgine, especialment en el cas de l'estat espanyol, on habitualment la selecció va acompanyada de polèmica. En el cas dels valencians Nebulossa les crítiques es van centrar en la lletra de Zorra, per a alguns un tema empoderador; per a altres, exemple de feminisme mal entès. Superades aquelles turbulències, la parella artística i sentimental formada per Mery Bas (56 anys) i Mark Dasousa (50) ja són a Malmö, on se celebra el festival l'11 de maig, per intentar que Europa zorregi amb ells. Les cases d'apostes els auguren una participació discreta: si les previsions es fan realitat, quedaran a la banda baixa del rànquing (apareixen en la posició 23 de 37 països).

Passada la polèmica per la vostra elecció, com valoreu aquell moment?

— Mark Dasousa: Sembla que hagi passat un any, de tanta cosa que hem fet des de llavors.

¿Us va pesar molt tot el soroll mediàtic al voltant de la lletra de la cançó?

— Mery Bas: La veritat és que no. Nosaltres hem estat un poc al marge de tota la polèmica perquè no ho hem volgut polititzar mai. La cançó és una qüestió meva, autobiogràfica, i després la gent s'ha apropiat d'ella i, en aquest sentit, estem molt feliços. Hi ha hagut molta resposta d'arreu del món, literalment ens escriuen de totes les parts del planeta. La gent s'ha sentit identificada amb la cançó, els ha ajudat molt.

Parlaves del component autobiogràfic. Entenc que en algun moment t'han dit zorra.

— M.B.: Exacte. T'ho poden dir o no t'ho poden dir, perquè a vegades no fa falta que et diguin la paraula perquè simplement t'hi fan sentir. Crec que a moltes dones els ha pogut passar el mateix que a mi perquè encara no estem en igualtat de condicions, i crec que això és una qüestió important que tothom hauria de veure.

Quina resposta us arriba dels eurofans?

— M.D.: Una resposta superamorosa. Ens trobem gent que es fa fotos amb nosaltres, que ens les demanen amb molta educació. L'altre dia anàvem en un taxi i una persona ens va dir si podia fer-nos un vídeo perquè la mare d'un amic seu havia patit un càncer i se li havia il·luminat la cara quan havia escoltat la nostra cançó. Són mostres que ens arriben al cor i ens fan emocionar. És el millor que et pot passar com a artista.

Què voleu transmetre amb l'espectacle que porteu a Malmö?

— M.B.: La idea dels nostres realitzadors era mostrar un cabaret clandestí, amb els ballarins, però molta gent no ho va acabar d'entendre. La proposta és la mateixa, polida i perfeccionada. Crec que és una idea important perquè la gent del col·lectiu LGTBIQ s'ha sentit discriminada i marginada.

— M.D.: Sí, perquè tot i que el protagonisme se l'ha endut la paraula zorra, la cançó té una frase, "Ya sé que soy la oveja negra", que parla de la transversalitat del tema, que no només es dirigeix a un públic d'una determinada edat o un determinat col·lectiu. Està traspassant fronteres a tots els nivells. Al final la cançó el que diu és que s'han de trencar els motlles i ser tu mateixa.

— M.B.: Sí, ser tu mateixa sense que t'importi el que pensin els altres.

De fet, el col·lectiu ha abraçat amb força la cançó.

— M.D.: Sí. També hi ha el tema de l'edatisme: que a dues persones com nosaltres els estigui passant tot això fa que molta gent s'hi senti identificada i que pensi que és possible arrencar un projecte a qualsevol edat.

— M.B.: Fins i tot gent més jove, que potser no ha rebut suport per complir els seus somnis, ha vist [amb nosaltres] que no s'ha de deixar de lluitar perquè en qualsevol moment es pot fer realitat.

— M.D.: Ens ha sorprès que la gent jove es faci fan de Nebulossa.

El participant més gran que ha anat mai a Eurovisió tenia 95 anys. Es deia Emil Ramsauer i formava part de la comitiva suïssa.

— M.D.: Som uns jovenets!

— M.B.: El temps és relatiu.

— M.D.: Som viejóvenes!

Com heu compaginat la vida diària amb la preparació per anar a Eurovisió?

— M.B.: Hem hagut d'aparcar les nostres feines, evidentment. En el meu cas, la nostra filla s'ha fet càrrec del centre d'estètica. A l'estudi de gravació del Mark s'ha quedat el tècnic al capdavant.

M.D.: Ens hem apartat després de molt de temps de no poder fer-ho. Ara és un moment de viure en un somni i seria una pena no viure'l.

stats