Mèdia 02/02/2022

TVE fa públic que Chanel només va tenir un 3,97% del televot i que Tanxugueiras va rebre el 70,75%

La pública espanyola ha convocat una roda de premsa d'urgència aquesta tarda per intentar apaivagar la crisi en què està immersa després del Benidorm Fest

2 min
Tanxugueiras, oferien amb 'Terra' un tema en gallec al festival.

BarcelonaEl Benidorm Fest continua sent motiu de polèmica política i social per la manera com va arribar la catalana Chanel a ser escollida com a representant d'Espanya a Eurovisió 2022, fins al punt que TVE ha convocat una roda de premsa d'urgència avui a la tarda per intentar sufocar la crisi reputacional que afecta la cadena pública estatal arran d'aquesta qüestió. Segons ha revelat María Eizaguirre, directora de comunicació i participació de RTVE, la intèrpret de SloMo, que va acabar passant per davant de propostes amb un gran èxit popular com les de Rigoberta Bandini o Tanxugueiras, va obtenir només un 3,97% del vot popular, mentre que el trio gallec va aconseguir un suport del 70,75% en aquest apartat del vot.

La roda de premsa ha servit per desglossar els suports que els finalistes del Benidorm Fest van aconseguir en cadascun dels tres blocs en què se'ls puntuava: jurat professional, televot i vot demoscòpic, que tenien respectivament un 50%, un 25% i un 25% del pes en la puntuació final que servia per enviar-ne un a Eurovisió. En aquest sentit, s'ha pogut veure que Tanxugueiras, que defensava el tema en gallec Terra per representar l'estat espanyol al certamen musical, va ser l'opció més votada pel que fa a vot popular, tant per la via del televot com per la del vot demoscòpic. Així, la mitjana aritmètica de la suma de les dues vies de votació donava a Tanxugueiras un 41,62% dels vots de l'audiència, que es repartien entre vuit participants. És a dir, el suport popular a les gallegues era enorme i més que duplicava el de la segona artista elegida pel vot popular conjunt, que era Rigoberta Bandini.

La diferència entre Tanxugueiras i la jove que finalment anirà a Eurovisió és abismal, ja que Chanel va aconseguir de mitjana, sumant el televot i el vot demoscòpic –un 3,97% i un 13,88%, respectivament–, un 8,925% dels vots. És a dir, ni tan sols una de cada deu persones que van votar volien que fos Chanel qui representés Espanya a Eurovisió. Però l'enorme puntuació que el jurat va atorgar a l'artista d'Olesa de Montserrat va fer que la manca de suport popular fos irrellevant i Chanel aconseguís el primer lloc.

Rigoberta Bandini va obtenir un 18,08% del suport en el televot i un 13,52% en el vot demoscòpic, format per una selecció de 350 persones feta per IPSOS amb l'objectiu de crear una mostra representativa de la societat espanyola. Així, de mitjana, la cançó Ay, mamá, de Bandini, va tenir un 15,8% del vot popular, cosa que la deixaria en segon lloc del rànquing per concursar a Eurovisió si no hi hagués un jurat de cinc persones condicionant el vot amb un 50% del pes final. En l'elecció de la representant d'Espanya a Eurovisió, els cinc membres del jurat van tenir tant poder com les 192.000 persones que van votar, tal com ha fet públic RTVE.

stats