Mèdia 16/03/2021

Creus que no saps ballar? TikTok et demostra el contrari

Creix la passió pels tutorials online que ajuden a realitzar les coreografies més complicades

Siobhan Burke
4 min
Jennifer Lopez durant la seva actuació a la Super Bowl

The New York TimesEn els primers dies després de l’esclat de la pandèmia, una coreografia triomfava a les xarxes: era el J.Lo challenge a TikTok, un ball de 30 segons imitant el que Jennifer Lopez havia fet a la final de la Super Bowl l’any passat. Era difícil mirar aquells balls i no voler intentar-ho. Un vídeo rere l’altre deixaven una energia contagiosa. Però com s’ho fa una persona inexperta per començar? Una cerca ràpida a internet si hi poses “aprendre a ballar el JLo Challenge” t’envia a un submon amb desenes de vídeos i tutorials online per aprendre a fer coreografies. 

Mentre que hi ha gent que és molt ràpida aprenent una coreografia directament d’aquests vídeos, per a altres és més fàcil tenir una guia més lenta, amb un pas a pas. Internet està ple de tutorials que t’ensenyen a fer balls molt populars, però alguns són més fàcils que altres. Sigui quin sigui el tipus de coreografia que vols aprendre, ja sigui dels experts de TikTok, de vídeos musicals famosos o de pel·lícules, un bon tutorial pot marcar la diferència entre un procés frustant i un de satisfactori. I tal com diuen els que en saben, la manera d’enfocar aquestes classes virtuals també és molt important. 

A TikTok molts artistes pengen petits tutorials dels seus propis balls (dins dels 60 segons de límit per cada vídeo que marca la plataforma) tot sovint gravats amb slow motion per fer-los més fàcils de seguir. L’eina duet –que permet als usuaris ballar al costat dels artistes però a càmera lenta– també és molt útil per estudiar les coreografies i sincronitzar els moviments. Però a vegades, sobretot quan es tracta de moviments més ràpids i complicats, tenir instruccions més detallades és molt útil. El coreògraf Vincent Vianen, en el seu canal de YouTube Online Dance Classes, penja tutorials més llargs per aconseguir fer els balls més populars de TikTok (tots els seus vídeos són gratis) amb instruccions clares i precises i oportunitats per practicar diferents velocitats. La seva manera d’ensenyar fa que les coreografies més difícils siguin possibles. 

“Quan faig els meus tutorials intento ficar-me al cap d’algú que no té gaire experiència ballant”, diu Vianen en una entrevista en vídeo des d’Amsterdam, on viu. Un dels seus consells per a principiants és: "Sigues pacient i permet-te equivocar-te". “Quan comences no pots esperar fer-ho perfecte aquell mateix dia”, avisa. “Millorar amb la dansa requereix temps”, diu.

La ballarina Marissa Montanez fa tutorials de dansa des del 2009, quan va començar amb un canal de YouTube per ensenyar coreografies de Lady Gaga. Com a professora a l’estudi de dansa de Nova York Banana Skirt Productions, sovint ensenya passos de vídeos musicals i també ofereix minitutorials gratuïts a la seva pàgina de TikTok. Per a coreografies més llargues, Montanez recomana “fixar-se objectius realistes”. “Ser a casa et permet una certa flexibilitat i parar quan vols”, diu. Ella també suggereix familiaritzar-se abans amb el vídeo musical que es vol aprendre i, si cal, mirar-lo unes quantes vegades abans de començar. 

Amb les restriccions de concerts i espectacles i la limitació de les classes de ball, moltes escoles han començat a fer tutorials per tenir la gent entrenada. L’any passat, per exemple, les companyies Alvin Ailey American Dance Theater i Verdon Fosse Legacy van publicar vídeos a les xarxes per aconseguir fer algunes coreografies clàssiques i altres de pel·lícules musicals. 

Si el que vols és començar a practicar des de casa aquí tens 5 opcions amb diferents estils (de menys a més dificultat) amb els seus corresponents tutorials. Cadascun és un bon entrenament. Per tant, assegura’t d’escalfar abans, beure molta aigua i –tal com Montanez diu als seus alumnes– “sigues bo amb tu mateix”. 

Comèdia musical 

A la pel·lícula Malditos Yankees, del 1958, hi ha el número de ball Who’s got the pain amb els mítics Bob Fosse i Gwen Verdon. Des de la companyia de ball Verdon Fosse Legacy, la ballarina Dana Moore explica com fer aquesta coreografia i els passos de mambo que hi apareixen. També caldrà aprendre passos amb el barret i combinar-ho amb algunes exclamacions.

Dansa moderna clàssica

La peça d’Alvin Ailey Revelations, una coreografia del 1960, pot semblar molt complexa quan es veu en un teatre. Però en un workshop de 13 minuts la ballarina Hope Boykin, que va treballar molt temps amb Ailey, n'explica els passos a una escala senzilla. A més, ens dona claus de la història i la inspiració que hi ha darrere d’aquesta obra que poden enriquir els moviments. 

TikTok per sempre

La moda dels balls a TikTok és força efímera però alguns arriben a un èxit global que fa que se'ls consideri ja clàssics. Només el temps ho dirà, però la coreografia WAP podria ser una d’aquestes que sempre et ve al cap quan sona la cançó. Creada pel ballarí Brian Esperon per al hit estiuenc de Cardi B i Megan Thee Stallion, la coreografia de WAP fa honor a la insolència lasciva de les lletres i inclou un salt gegant fent tisora amb les cames, un espagat i molt twerking. Tal com Esperon adverteix en el seu tutorial, cal anar amb compte perquè ell mateix es va fer mal fent aquesta coreografia. 

Sensacions de Super Bowl

No va ser només Jennnifer Lopez qui va meravellar el món a la mitja part de la Super Bowl de l’any passat amb la seva irresistible coreografia (firmada per Parris Goebel), que va petar-ho a internet. Lopez va compartir escenari amb Shakira, que va fer un ball que també es va convertir en viral arreu –la Champeta challenge– amb coreografia de Liz Dany Campo Diaz. El ball va triomfar amb el seu estil frenètic d'inspiració afrocolombiana. Al seu canal de YouTube, Vianen ofereix tutorials per les dues coreografies –la de J.Lo i la de Shakira– per als qui tinguin ganes de divertir-se (i suar). 

Una tornada als 80

Que seria la cultura popular sense Janet Jackson? El seu catàleg de vídeos musicals és molt ampli però el vídeoclip Rhythm Nation amb els seus moviments d’inspiració militar firmats pel coreogràf Anthony Thomas està entre els millors. L’acadèmia Banana Skirt ofereix una parell de classes per aprendre els moviments de Rhythm Nation, una de les quals la fa Montanez. I, tot i que cal buscar una mica, a Youtube també hi ha vídeos del mateix Thomas ensenyant els passos de la coreografia.

Tres consells més per a les vostres coreografies a casa.

  1. Graveu-vos. Vianen, que va començar a ballar precisament mirant vídeos, aconsella que us graveu i mireu les vostres danses per avaluar les millores. “A vegades direu: però què és això? I no us agradarà el que veieu, però això és part del progrés”, diu. Així, assegura, “us convertireu en els vostres professors”.
  2. Feu pauses. Vianen diu que aprendre una coreografia és com fer un puzle: a vegades va bé deixar-ho i tornar al cap d’una estona. “Si pareu el vostre subconscient podrà treballar i resoldre el que no surt sense pensar-hi de forma activa”, diu. Després de la pausa estareu més a prop de la solució. 
  3. No us pressioneu massa. Montanez recorda a tothom que balla a casa que la idea és passar-ho bé, no aconseguir objectiu difícils que freguen la perfecció. “No hem d’oblidar que ballar pot ser relaxant i divertit i una pausa en el dia a dia”, diu. “Pot ser el que vulgueu que sigui”.


stats