Eurovisió
Mèdia 30/01/2023

Qui són els favorits del Benidorm Fest? Una catalana que triomfa a Spotify i una deixebla de Rosalía

RTVE celebra aquesta setmana el festival per escollir el representant per a Eurovisió

3 min
Els artistes del Benidorm Fest acompanyats d'Elena Sánchez, presidenta interina de RTVE, Ximo Puig, i l'alcalde de Benidorm, Antonio Pérez

BarcelonaDesprés d'anys d'infructuoses eleccions, RTVE sembla haver premut la tecla correcta pel que fa al procés per triar representant per a Eurovisió. L'èxit aconseguit per Chanel l'any passat –va quedar tercera en el festival europeu– ha fet que la corporació hagi convertit el Benidorm Fest en el seu gran esdeveniment anual. La segona edició arrenca demà amb l'emissió de la primera semifinal –a partir de les 22.50 h a La 1– i s'allargarà fins dissabte, quan finalment es descobreixi el nom del cantant o el grup que viatjarà al maig a Liverpool. En total competeixen 18 candidats –entre ells hi ha el grup Siderland, que aspira a portar el català a Eurovisió–, vuit dels quals arribaran a la final. Repassem quines són les opcions més ben posicionades per guanyar.

1.
Vicco

'Nochentera'

Vicco a la inauguració del festival

Aquesta artista de Tiana va començar la seva carrera musical pujant les seves composicions a les xarxes socials, una estratègia que va fer que acabés cridant l'atenció d'Alejandro Sanz, que la va fitxar com a telonera de la seva gira Sirope l'any 2015 (ella tenia 19 anys). Per anar a Eurovisió, Victoria Riba, el nom real de Vicco, ha presentat una cançó alegre i encomanadissa que ha superat el milió de reproduccions a Spotify, una xifra que la converteix en el tema més escoltat dels que es presenten al Benidorm Fest. La cantant ha explicat que Nochentera parla sobre "aquell moment en què t'agrada una persona i fas el que sigui per veure-la".

Vicco fa temps que està a la indústria musical, i per això ja coneixia alguns dels seus companys del Benidorm Fest, com ara Siderland, amb els quals va gravar una col·laboració el 2020. Durant la seva estada a Benidorm, el grup i la cantant han demostrat que tenen una gran relació fent una versió acústica del tema de Vicco des del balcó de l'hotel on s'allotgen.

2.
Fusa Nocta

'Mi familia'

Fusa Nocta i el seu equip

Segons les apostes dels eurofans, recollides a la web Eurovisionworld, la guanyadora de la segona edició del Benidorm Fest serà Fusa Nocta, una cantant de Gandia amb un so que recorda el de Rosalía. La cantant, de 28 anys, assegura que no té cap problema amb el fet que la comparin amb l'artista catalana. El seu tema, que barreja flamenc, trap i electrònica, és un homenatge a les seves àvies i als consells que li donen, però també fa referència a la família no de sang, l'escollida. L'inici, quan diu "La familia es lo primero", ha fet que s'estableixin paral·lelismes amb G3N15, de Rosalía.

Fusa Nocta, que en realitat es diu Miriam Nares Signes, es va presentar a Factor X l'any 2019 amb un tema propi, No Gyals. Tot i que no va arribar a la final, durant el seu pas pel programa va rebre el suport de Risto Mejide, un dels jurats del concurs.

3.
Agoney

'Quiero arder'

Agoney

L'extriunfito –va participar en l'edició del 2017 del talent– és un fan confés d'Eurovisió i ha explicat en més d'una ocasió que estaria encantat d'anar al festival. De fet, quan estava a Operación Triunfo va poder participar en el procés de selecció d'aquell any, que va acabar amb l'elecció d'Amaia i Alfred (que aquest any també participa en el Benidorm Fest).

Les apostes situen Agoney com la principal competència de Fusa Nocta. El cantant canari, que des que va sortir d'OT ha participat en concursos com Tu cara me suena i Dúos increíbles, ha optat per una cançó amb un so urbà i uns punts èpics que li permeten demostrar el seu virtuosisme vocal (la seva especialitat són els aguts).

4.
Alice Wonder

'Yo quisiera'

Alice Wonder

L'artista madrilenya es presenta com la quota indie d'aquest any. Té dos àlbums publicats –Firekid i Que se joda todo lo demás–, un bon grapat de singles i col·laboracions amb cantants com Xoel López. La seva proposta és una de les més intimistes del festival d'aquest any, una balada amb la qual mostra la seva vulnerabilitat.

Tot i no ser fan d'Eurovisió –assegura que en algunes èpoques el festival li feia vergonya–, la cantant ara està totalment motivada amb la participació al Benidorm Fest. Aquest compromís arriba fins a límits insospitats: fa tres setmanes va patir un accident de bicicleta i quan estava mig inconscient només podia pensar en el festival. En una entrevista amb El País ha explicat que quan el personal de l'ambulància que la va atendre li preguntava el seu nom i a què es dedicava només va poder respondre "Benidorm Fest".

5.
Megara

'Arcadia'

El grup de rock Megara

Amb la victòria de Maneskin, Eurovisió va demostrar que també pot ser un festival rocker. La proposta de Megara, que aspira a ser la primera banda de rock que representa Espanya al festival europeu, va en aquesta línia: el grup madrileny ha presentat Arcadia, un tema que tracta la relació entre dues dones a través d'un videojoc. La banda ha assegurat que presentarà una escenografia impactant.

stats