Televisió

Les sèries de la setmana: la nova era d''El cuento de la criada' i els investigadors d'època d''Un asunto privado'

HBO ofereix la penúltima temporada de la distopia protagonitzada per Elisabeth Moss

3 min
Elisabeth Moss

BarcelonaA mesura que El cuento de la criada ha anat sumant temporades, i la seva protagonista patia més tortures, el drama de la HBO ha anat perdent pistonada entre els espectadors, que no podien suportar més violència. Els fans demanaven venjança per a la June (Elisabeth Moss) i la resta de criades, i al final de la quarta temporada se'ls va obrir la porta per poder sadollar els seus desitjos. La cinquena entrega, que ja està disponible a HBO Max, obre una nova era: la protagonista s'enfrontarà al dilema de saber què fa amb la seva vida un cop ha passat comptes amb el seu torturador, el comandant Fred Waterford. Amb la desaparició de l'alt dirigent de Gilead, la teocràcia masclista instal·lada als Estats Units, la seva vídua, la Serena (Yvonne Strahovski), continua detinguda al Canadà, on tirarà endavant el seu embaràs en solitari.

"Crec que la June creia que el Fred era el seu malvat. Creia que si vencia el Fred se sentiria alliberada del seu passat. Però això no funciona així", explica Elisabeth Moss, actriu principal i productora de la sèrie. Tot i que els seguidors d'El cuento de la criada sempre han establert paral·lelismes entre les trames de la ficció i la realitat política i social del moment, Moss assegura que aquesta no ha estat mai la seva intenció. "La rellevància no ens fa feliços. La sèrie era una distopia salvatge sobre un futur que ningú havia d'arribar a veure", explica l'actriu. Fos quina fos la intenció inicial de la sèrie, el cert és que moltes espectadores han sentit que la lluita per la supervivència de la June era un reflex de les seves pròpies batalles feministes. "Tot el que podem fer és explicar les històries d'aquests personatges. El fet que hi hagi gent que hi trobi esperança, una veritat o algun tipus de connexió sobrepassa el que crèiem que faríem", reflexiona.

La June i la Serena, els dos pols de la història

En aquesta nova entrega, un dels fils conductors serà la relació entre la June i la Serena, una de les més complexes de tota la sèrie. "En aquests capítols, [la relació] se centrarà en què significa ser mare i què significa ser dona. Crec que la relació entre aquestes dues dones és molt interessant, perquè no és una amistat, però és molt propera i fascinant", detalla el creador de la sèrie, Bruce Miller. Els nous capítols s'allunyaran una mica de Gilead (tant la June com la Serena són a Toronto), tot i que encara hi haurà trames ambientades a la dictadura: el comandant Lawrence (Bradley Whitford), amb l'ajuda del Nick (Max Minghella), intentarà començar un moviment reformista.

Serena Joy

La cinquena temporada d'El cuento de la criada és la penúltima de la sèrie, ja que Hulu, plataforma que la produeix als Estats Units, va anunciar que la sisena serà la del comiat. Basada en la novel·la homònima de Margaret Atwood, la sèrie va ser molt popular en el moment de la seva estrena, que va coincidir amb l'entrada de Donald Trump a la Casa Blanca, i es va convertir en una de les referències culturals sobre la pèrdua dels drets de les dones a tot el món però en especial als Estats Units. Diverses activistes feministes van adoptar la vestimenta de les criades de la sèrie per a les seves accions de protesta. Passats sis anys des del primer capítol, i amb Trump ja fora de la Casa Blanca, El cuento de la criada ha perdut el poder reivindicatiu dels inicis, malgrat que continua sent un retrat esfereïdor de les desigualtats que pateixen les dones. D'ençà que es va començar a emetre, la sèrie ha guanyat 15 premis Emmy, entre els quals el de millor drama i millor actriu per a Elisabeth Moss.

Les estrenes
  • 'Un asunto privado' (Amazon) Amazon viatja a la Galícia dels anys 40 per fer una versió hispano-francesa de Sherlock Holmes i John Watson. La protagonista és la Marina (Aura Garrido), una noia que no pot fer realitat el seu somni de ser policia perquè és una dona. Amb l'ajuda del seu majordom Héctor, interpretat pel francès Jean Reno, la Marina començarà a investigar una sèrie de crims. Els principals obstacles de la seva feina són l'aparició d'un nou comissari i els intents de la mare de la Marina, Ángela Molina, per casar-la. 'Un asunto privado' estarà disponible a partir de divendres
  • 'Santo' (Netflix) Raúl Arévalo es posa en la pell d'un policia de la brigada d'estupefaents de Madrid que ha de fer equip amb un agent brasiler per atrapar el narcotraficant més buscat del món. El repartiment de 'thriller' es completa amb la catalana Greta Fernández, que interpreta una subinspectora que s'uneix a la missió, i María Vázquez, membre de la Policia Científica i exdona del personatge d'Arévalo. La sèrie criminal s'estrena aquest divendres.
stats