Televisió
Mèdia 08/11/2023

S'han domesticat 'Els Simpson'?

En els últims anys s'han aplicat canvis per actualitzar la sèrie als valors actuals

Sopan Deb / The New York Times
3 min
Una de les nombroses ocasions en què Homer escanya Bart

Nova YorkHomer Simpson està madurant. O això és el que diu. El personatge, a qui dona veu Dan Castellaneta, va suggerir que ja no escanyarà més el seu fill, el Bart, en el que sembla l’admissió que una de les imatges recurrents d’Els Simpson consistia en mostrar una actitud abusiva contra un nen amb ànim d’arrencar rialles.

En el tercer episodi de la temporada actual, la 35, titulat McMansion & Wife, el Homer es troba amb un veí que el felicita per la fermesa de la seva encaixada de mans. “Ho veus, Marge? Escanyar el nen ha donat els seus fruits”, li diu el Homer a la seva dona en l’episodi, emès el 22 d’octubre. “És broma. Ja no ho faig. Els temps han canviat”. No quedava clar si això assenyalava un canvi permanent per al xou animat, que aquest any ha estat renovat per a una temporada més, la número 36. Un portaveu de Fox, la cadena que ha ofert tradicionalment Els Simpson, va declinar comentar l’afer.

Creada per Matt Groening, la sèrie ha aplicat modificacions en els últims anys per actualitzar el seu humor amb uns estàndards en revisió. L’any 2020, Hank Azaria va explicar que ja no prestaria la seva veu al personatge d’Apu Nahasapeemapetilon, el propietari indi d’una botiga de conveniència, conegut per la seva frase “Gràcies! Torni aviat!” L’Apu havia motivat queixes entre els espectadors d’origen indi, perquè consideraven que el personatge, a qui Azaria havia interpretat des del 1990, no era res més que una caricatura racista. Azaria va explicar que la veu estava inspirada en dependents del sud de l'Àsia que havia sentit mentre creixia a Nova York, i també en el paper de Peter Sellers a la pel·lícula El guateque, del 1968.

La discussió es va encendre a l’esfera pública després de l’estrena, l’any 2017, del documental El problema amb l'Apu, en el qual el còmic Hari Kondabolu parlava amb altres actors indoamericans que consideraven que el personatge s’havia convertit en emblema de la marginació que van haver d’entomar en la indústria de l’entreteniment. Però no hi havia consens en aquesta qüestió entre les persones de descendència sud-asiàtica, tal com va fer palès el còmic d’origen indi Akaash Singh, quan en un especial de comèdia de YouTube del 2022, titulat Bring back Apu, va defensar que el personatge era un retrat amb mirada positiva sobre la història d’un immigrant. L’Apu no ha aparegut a la sèrie des de la temporada 33.

L’equip creatiu d’Els Simpson va respondre al documental de Kondabolu des de la mateixa sèrie, que aleshores passava per la temporada 29, en un episodi del 2018 titulat No good read goes unpunished. Al capítol, Lisa Simpson trencava la quarta paret i deia: “Una cosa que va començar fa dècades i que era aplaudida i inofensiva ara és políticament incorrecta. Què hi podem fer?”

La sèrie ha estat sovint autoreferencial, i el gag de l’estrangulament s’havia referenciat altres vegades. En un episodi (Love is a many strangled thing, de la temporada 22) s’examinen les arrels dels impulsos escanyadors del Homer, amb l’ajut de la llegenda del bàsquet Kareem Abdul-Jabbar (interpretant-se a ell mateix) i Paul Rudd (fent de psicòleg). Un nou Homer, amb l’empatia renovada, jura que no intentarà ofegar el Bart mai més, cosa que provoca que el noi entri en una espiral de mal comportament, ja que ha perdut la por a la ira del seu pare. L’episodi final de la temporada 11, titulat Behind the laughter, era una paròdia de la sèrie documental Behind the music, del canal VH1. Després de mostrar Homer Simpson escanyant el Bart, ell exclama: “I aquest acte horrible d’abús infantil es va convertir en un dels nostres acudits recurrents més estimats!”

Copyright: The New York Times

stats