Mitjans públics

RTVE paralitza el fitxatge de David Broncano per renegociar la proposta de contracte

Els consellers de la corporació no veuen amb bons ulls el cost econòmic del contracte, que seria de 42 milions d'euros per a tres temporades

A.P.
3 min
David Broncano mantindrà el seu late show com a mínim fins al 2024.

El gran fitxatge de RTVE de la temporada vinent queda, de moment, en pausa. Dilluns es va celebrar un consell d'administració extraordinari de la corporació dedicat exclusivament a la possible contractació de David Broncano i els seus membres van decidir ajornar el fitxatge almenys fins al consell ordinari següent, que tindrà lloc la setmana vinent. La intenció de RTVE és comptar amb David Broncano i La resistencia per ocupar la franja d'acces prime time i competir amb El hormiguero, però l'elevat cost econòmic que tindria –entre 12 i 14 milions d'euros per temporada, durant tres anys– ha fet que els membres del consell vulguin replantejar-lo.

Segons va avançar El Mundo divendres passat, la contractació del presentador i del programa produït per El Terrat ja havia estat aprovada pel comitè de compres audiovisuals de RTVE i només faltava el vistiplau del consell d'administració. Però, dilluns, la presidenta en funcions de RTVE, Elena Sánchez, el conseller de Podem i els tres del PP van mostrar desacord a acceptar les condicions actuals de la proposta de contracte amb la productora catalana. El consell considera que un contracte per tres anys "hipotecaria" la corporació. Segons el diari, la proposta que ha estat paralitzada preveu la realització de 160 episodis per temporada, que durarien entre 70 i 80 minuts i que s'emetrien de dilluns a dijous. El cost seria de 14,07 milions per temporada, és a dir, 42 milions en total per les tres temporades.

Més enllà del cost, un altre element del contracte que no convenç els consellers és el de les condicions si les audiències del programa no fossin les desitjades. El contracte especificaria que si el programa no assolís el share acordat per contracte, RTVE podria canviar l'espai de franja horària, però el cost econòmic continuaria sent el mateix, una política que no és habitual (perquè si es trasllada a un horari amb menys audiència es disminueixen els costos). La contraproposta del consell és signar un acord d'un any o, com a màxim, dos anys.

Actualment, La resistencia s'emet a Movistar+, plataforma amb la qual el programa té contracte vigent fins al juny. Es va estrenar el 2018 i des de llavors ha aconseguit una gran popularitat entre el públic més jove, que consumeix el programa sobretot a través de les xarxes socials i YouTube. De fet, una de les incògnites del salt a la televisió en obert és si el seu públic el consumirà en directe i, per tant, tindrà un efecte positiu en les audiències de La 1, o si continuarà consumint-lo en diferit i a través de xarxes.

La franja d'acces prime time de La 1 l'ocupa ara mateix la sèrie 4 estrellas, estrenada l'abril del 2023. La televisió va apostar pel serial per intentar que el seu públic agafés l'hàbit de connectar amb la cadena en una franja horària poc explotada per la televisió pública. La sèrie no ha estat rival per a El hormiguero, però sí que té una audiència estable.

Malestar dins la corporació

L'ajornament de l'aprovació del fitxatge de Broncano ha provocat malestar dins la corporació i, segons avança Vertele, els directors de les principals àrees de RTVE han deixat plantada la presidenta, que els havia convocat a una reunió. Els membres del comitè de direcció consideren que el fre a la contractació de Broncano és una nova mostra de la incapacitat de la presidenta interina de RTVE, Elena Sánchez, per treballar en equip amb l'alta direcció de la televisió.

El contracte de Broncano tenia el vistiplau de totes les direccions i també de la mateixa presidenta, però aquesta va decidir abstenir-se quan la proposta es va haver de votar al consell d'administració. Això va fer que la votació quedés empatada: quatre vots a favor (els dos consellers del PSOE, un de Podem i un del PNB) i quatre vots en contra (tres del PP i un de Podem). Davant d'aquesta situació, la presidenta va proposar ajornar la votació i revisar l'acord perquè fos per a una temporada en comptes de per a tres.

stats