Festival d’Eurovisió 2024

El públic d'Eurovisió 2024 esbronca Israel en els assajos de la semifinal

Les crítiques per la participació de la delegació israeliana es deixen sentir en les prèvies a la final de dissabte

2 min
Un assaig d'Eden Golan

BarcelonaIsrael debuta aquest dijous a Eurovisió 2024 participant en la segona semifinal i l'ambient està caldejat. Les crítiques contra l'organització per permetre la participació de la delegació hebrea en plena ofensiva contra Gaza han pujat de to i durant l'assaig per a la semifinal la representant israeliana ha estat esbroncada. Eden Golan s'ha presentat al festival amb la cançó Hurricane i avui actuarà a la segona semifinal per aconseguir un forat a la final que tindrà lloc aquest dissabte, 11 de maig, a la ciutat sueca de Malmö.

Segons els vídeos que diferents eurofans han penjat a les xarxes, durant els assajos de Golan el públic present al Malmö Arena ha esbroncat la cantant i ha cridat el lema "Free Palestine" [Palestina lliure]. Els xiulets, però, es barregen amb els aplaudiments d'una part del públic. Després de l'assaig el director de la delegació israeliana a Eurovisió, Yoav Zefir, ha tret importància a l'esbroncada. "Un petit grup ha esbroncat, però n'hi ha hagut molts que també li han donat suport. Es va barrejar". Per la seva banda, Golan ha assegurat que no ha parat atenció a l'esbroncada. "Em dona encara més força i orgull representar el nostre país i mostrar-los qui som. No tot és fàcil, tot el país passa per un moment difícil. Aquí tampoc no és senzill, però m'ho prenc tot en proporció. Estic feliç de ser aquí i de tenir el privilegi de representar-nos", ha assegurat. Israel actuarà en catorzena posició en la semifinal d'aquest dijous.

La tensió per la participació d'Israel a Eurovisió també està afectant altres delegacions. La representant d'Irlanda ha denunciat que la Unió Europea de Radiodifusió (UER), que organitza el festival, li va censurar els missatges de suport a la causa palestina i a l'alto el foc que volia lluir durant la primera semifinal. Després de classificar-se per a la final, la irlandesa Bambie Thug va explicar que, tal com es va veure als assajos, la seva intenció era pintar-se unes inscripcions en ogham (una antiga llengua celta) amb els missatges "Alto el foc" i "Llibertat per a Palestina". En la seva actuació a la semifinal, però, no va poder fer-ho perquè l'organització no l'hi va permetre.

També ha denunciat censura Eric Saade, artista convidat de la primera semifinal. El cantant va actuar portant un mocador palestí a la mà. La UER ha decidit no compartir a les xarxes imatges de la seva actuació, com sí que ha compartit les intervencions de les altres dues convidades especials, Chanel i Eleni Foureira.

La polèmica per la participació d'Israel té en estat d'alerta el país amfitrió, Suècia, que ha hagut de prendre mesures de seguretat extraordinàries. A més, el Consell de Seguretat Nacional d'Israel ha recomanat no viatjar a Malmö, citant "una preocupació ben fonamentada que elements terroristes aprofitaran les protestes i el sentiment anti-Israel" per dur a terme atacs contra israelians que assisteixin a Eurovisió.

stats