Periodisme
Mèdia 09/05/2023

Els premis Pulitzer, entre Ucraïna i el racisme

Els grans diaris acaparen el palmarès, després d'uns anys en què els nadius digitals feien més forat

3 min
Associated Press va captar aquesta imatge de la maternitat de Mariúpol, que també va guanyar el World Press Photo

BarcelonaL'agència Associated Press s'alça com a gran guanyadora dels premis Pulitzer d'enguany, que s'han donat a conèixer aquest dilluns a la nit, hora catalana. Els periodistes Mstislav Txernov, Ievgueni Maloletka, Vasilisa Stepanenko i Lori Hinnant han rebut el premi al servei públic per la seva "valenta cobertura des de la ciutat assetjada de Mariúpol, que va ser testimoni de la matança de civils en la invasió russa d'Ucraïna". L'agència rep també una distinció per al seu equip de fotògrafs, entre els quals hi ha Emilio Morenatti i Bernat Armangué, en reconeixement de les imatges que van enviar sobre el terreny durant les primeres setmanes de l'atac rus, fins i tot quan altres organitzacions ja havien abandonat el país.

La redacció del New York Times –el diari amb més premis Pulitzer a les seves vitrines– suma un nou guardó per la seva cobertura de la guerra ucraïnesa, especialment en el cas de les morts ocorregudes a la ciutat de Butxa. Els periodistes no només van aixecar-ne crònica, sinó que també van poder determinar quina unitat de l'exèrcit rus havia executat aquella carnisseria.

El Pulitzer a notícies d'actualitat se'n va cap a la Costa Oest, ja que la plantilla del Los Angeles Times ha estat aplaudida "per revelar converses enregistrades secretament entre càrrecs públics de l'ajuntament que incloïen comentaris racistes". En canvi, el premi al periodisme d'investigació se'l queda la redacció del Wall Street Journal "per la seva incisiva fiscalització dels conflictes d'interessos entre funcionaris de 50 agències federals", relatives a processos de compravenda d'accions que ells mateixos regulaven.

Un premi que sí que recau en una persona concreta és el que aplaudeix els reportatges explicatius. Caitlin Dickerson, de The Atlantic, és qui guanya aquest 2023, per la seva feina a l'hora de compilar i detallar les polítiques de Trump que van tenir com a resultat la separació dels nens immigrants dels seus progenitors, en una pràctica que la nova presidència encara no ha erradicat. Eli Saslow, del Washington Post, entra també al palmarès per unes cròniques "evocatives" sobre el panorama desolador que deixa la pandèmia entre els sensesostre i els addictes.

Mentrestant, la millor cobertura d'abast nacional ha estat, per al jurat, la de Caroline Kitchener. Aquesta periodista del Washington Post va "captar les conseqüències complexes" que van comportar els canvis instats pel Suprem en matèria d'avortament, a partir del retrat colpidor d'una adolescent que va donar a llum bessons un cop les noves restriccions van impedir-li interrompre l'embaràs. Gimlet Media se suma també a la llista de guanyadors, però en aquest cas en la categoria d'àudio, per la investigació que la periodista Connie Walker va fer sobre el passat tempestuós del seu pare, que va acabar revelant una xarxa d'abusos en el marc d'una escola al Canadà.

Un home corre mentre recupera objectes d'una botiga en flames després d'un atac rus a Kharkiv, Ucraïna
Els cossos es col·loquen en una fossa comuna als afores de Mariupol, Ucraïna

Pel que fa al periodisme local, els guardons se'n van al Mississippi Today, on Anna Wolfe va destapar el cas d'un exgovernador que va derivar milions de dòlars destinats presumptament a benestar social cap a amics i familiars, incloent-hi el quarterback de futbol americà Brett Favre. Un grup de periodistes de la web AL.com (de Birmingham, Michigan) també han estat guardonats per la seva denúncia d'un abús policial a la ciutat de Brookside. Aquest mitjà s'endú un segon premi, en aquest cas en la persona de Kyle Whitmire i en la categoria d'Opinió, "per les seves columnes persuasives i mesurades" on es documenta com l'herència confederada d'Alabama "encara tenyeix el present amb racisme i exclusió". Andrea Long Chu del New York Magazine guanya el guardó a millor crítica, per la seva feina en l'àmbit dels llibres, mentre que diversos periodistes del Miami Herald s'alcen amb el premi a millors editorials per les seves denúncies del fallit sistema públic de Florida a l'hora d'implementar serveis pendents des de fa dècades.

La millor fotografia de reportatge l'ha feta Christina House, del Los Angeles Times, per uns retrats íntims de la vida d'una jove de 22 anys embarassada que vivia en una tenda de campanya, al carrer, i el procés finalment fallit d'intentar criar la seva filla. L'últim guardó periodístic és a la millor il·lustració, que recau aquest 2023 en Mona Chalabi, del New York Times, per unes imatges que permetien "copsar la immensa riquesa i poder econòmic que atresora el fundador d'Amazon, Jeff Bezos".

Un cop d'ull als premis anunciats permet constatar que els mitjans tradicionals acaparen la major part del palmarès, en clar contrast amb altres edicions on els mitjans nadius digitals havien aconseguit millors resultats.  

stats