Conflicte judicial

'Pasapalabra', en perill per una sentència de l'Audiència de Barcelona

El popular concurs d'Antena 3, obligat a canviar la prova estrella d'El Rosco

2 min
'El Rosco' és la prova més icònica del programa

BarcelonaEl concurs Pasapalabra, que actualment s'emet a Antena 3, podria haver de canviar el seu format ben aviat. L'Audiència de Barcelona ha condemnat Antena 3 a deixar d'emetre El Rosco, la prova més popular i coneguda del programa, perquè considera que la cadena ha infringit els drets de propietat intel·lectual de la societat holandesa que n'és titular.

La sentència de l'Audiència de Barcelona és l'últim capítol d'una batalla judicial que fa anys que dura. En l'escrit del jutge s'estima el recurs presentat per la societat holandesa MC&F Broadcasting Production and Distribution C.V, que reclamava ser titular dels drets sobre la prova final del concurs, i es revoca la sentència del jutge mercantil que va permetre a Antena 3 continuar emetent El Rosco el febrer passat. En el seu moment, el magistrat del jutjat mercantil número 8 de Barcelona va considerar que no havia quedat provada ni l’originalitat ni l’autoria d'El Rosco. Ara, en canvi, l'Audiència ha condemnat Atresmedia, grup del qual forma part Antena 3, a indemnitzar amb 50.000 euros la societat holandesa pels danys morals causats. Segons el tribunal, El Rosco és en si mateix una creació original dels seus autors, Reto Luigi Pianta i René Maurici Loeb, protegida per la llei de propietat intel·lectual, els drets de la qual corresponen a l'empresa MC&F. Antena 3 emet actualment Pasapalabra gràcies a un acord amb el canal britànic ITV, que és qui té els drets del concurs, però no d'aquesta prova concreta. És per això que la nova resolució dona la raó a MC&F quan reclamen l'autoria de la fase final de l'exitós format.

De moment, la prova es continuarà emetent perquè Atresmedia té previst recórrer la sentència davant del Suprem. Fins que el tribunal no prengui una decisió sobre el conflicte, els espectadors podran continuar gaudint del concurs en el format habitual. Pasapalabra és un dels programes estrella de la graella d'Antena 3 i sovint se situa en les primeres posicions del rànquing dels programes més vistos a tot l'estat espanyol.

El programa en disputa, calcat de l'espai italià Passaparola, va desembarcar a la televisió espanyola el 2000: Antena 3 el va emetre fins al 2006, però un any després es va mudar a Telecinco. Pasapalabra ja va ser objecte d'un primer litigi judicial que es va resoldre l'octubre del 2019, quan el Suprem va obligar Telecinco a deixar d'emetre el programa al perdre la demanda que la cadena havia presentat el 2010 contra ITV, arran d'un conflicte amb aquesta productora. Després de la seva victòria en els tribunals, ITV va cedir a Atresmedia els drets del programa i Antena 3 el va tornar a emetre el 13 de maig de l'any passat, en plena pandèmia de coronavirus.

stats