Mèdia 04/09/2019

Multa "rècord" a Google per haver violat la privacitat de menors d'edat a YouTube

El gegant d'internet haurà de pagar 170 milions de dòlars per haver recol·lectat il·legalment informació personal de nens i nenes sense el permís dels seus pares

Ara
2 min
Les pràctiques de privacitat de Google també s'investiguen a Irlanda.

MèdiaGoogle pagarà una multa de 170 milions de dòlars, equivalent a 155 milions d'euros, per un cas de protecció de dades de menors. La Comissió Federal de Comerç (FTC, per les seves sigles en anglès) i la fiscal general de Nova York han denunciat el gegant d'internet per haver obtingut beneficis recopilant il·legalment informació personal de menors sense el consentiment dels seus pares, segons ha informat la Fiscalia.

D'acord amb el president de l'FTC, Joe Simons, hi ha parts de la plataforma de YouTube que estan "clarament dirigides a nens" i la llei nord-americana especifica que, quan els llocs web estan dirigits a menors d'edat, estan obligats a divulgar les pràctiques amb les dades i a obtenir el consentiment dels pares abans de poder utilitzar la seva informació, cosa que el servei de vídeos no va fer, segons Simons. A més, l'administració al·lega que YouTube va recopilar aquestes dades utilitzant unes 'cookies' que van rastrejar el comportament dels usuaris, en aquest cas menors, a internet.

Així doncs, l'acord, que es va anunciar ahir, implica que Google i YouTube hauran de pagar 136 milions de dòlars a l'FTC i 34 milions a l'estat de Nova York per haver violat la llei de protecció de la privacitat infantil a internet (COPPA, per les seves sigles en anglès). Es tracta de la multa més gran que la Comissió ha imposat mai en aquest àmbit des que es va aprovar la llei al Congrés dels Estats Units el 1998.

Investigació a Irlanda

D'altra banda, Google també haurà de respondre a una altra acusació. Una investigació del regulador irlandès encarregat de supervisar la política de dades de Google ha identificat que l'empresa estaria utilitzant pàgines web ocultes amb la finalitat de donar les dades personals dels seus usuaris a anunciants, segons ha informat el diari 'Financial Times'.

Amb aquesta pràctica, l'empresa estaria vulnerant les seves pròpies polítiques i, també, les regulacions de privacitat de la Unió Europea "per explotar dades privades sense suficient control, ni preocupar-se per la protecció d'aquestes dades", segons la investigació.

De moment, el regulador investiga si Google utilitza les dades dels usuaris com, per exemple, la seva salut i les inclinacions polítiques, per determinar el tipus d'anuncis que apareixen quan els internautes naveguen per la xarxa.

stats