Mèdia 17/09/2021

Mor Clive Sinclair, inventor de l'ordinador ZX Spectrum

Va ser una figura fonamental per a l'expansió de la informàtica en l'àmbit domèstic

2 min
L'empresari i inventor britànic Sir Clive Sinclair amb un dels seus invents, una televisió de butxaca Sinclair MTV1 Microvision

L'inventor Clive Sinclair, figura fonamental de la informàtica domèstica a Europa, va morir dijous a l'edat de 81 anys després d'una llarga malaltia, segons ha confirmat la seva filla, Belinda Sinclair. Seu és l'invent de la calculadora de butxaca, però sobretot era conegut per haver popularitzat l'ús dels ordinadors en els entorns familiars i per la invenció del ZX Spectrum, la computadora personal més famosa dels anys 80.

Va abandonar l'escola quan tenia 17 anys i durant quatre anys va treballar com a periodista escrivint textos tècnics, una feina que feia per aconseguir fons per fundar Sinclair Radionics. A principis dels anys 70 es va inventar una sèrie de calculadores petites i lleugeres que cabien a la butxaca. L'invent era revolucionari, ja que en aquell moment els aparells eren de mida gran i s'utilitzaven principalment als comerços. "Volia fer coses petites i barates perquè tothom hi pogués tenir accés", explica la seva filla.

Més endavant va fer el salt a la informàtica. El primer ordinador que va crear va ser el ZX80, batejat així per l'any que va sortir al mercat, que es va revolucionar perquè el preu era de 100 lliures. Dos anys més tard va arribar el ZX Spectrum, un ordinador fonamental en l'expansió dels videojocs i la informàtica a les cases.

El ZX Spectrum.

Sinclair també es va aventurar en el món del transport. L'any 1985, molt abans que es parlés dels cotxes elèctrics, va dissenyar el Sinclair C5, un tricicle alimentat per bateries i que es va considerar el futur del transport ecològic. En aquesta ocasió l'invent no va tenir la bona acollida que sí que havien tingut les seves altres invencions: va ser un fracàs (tenia poca potència i poca autonomia) i fins i tot va ser objecte de bromes. Un altre dels seus invents que no va acabar de triomfar va ser el televisor de butxaca Sinclair TV80. Curiosament, ara molts usuaris miren programes i sèries a través dels seus telèfons mòbils, sovint de mida butxaca.

stats