El ‘miracle de Boston’ arriba a Movistar+ amb ‘City on a hill’

La sèrie mostra el context de criminalitat a la capital de Massachusetts a la dècada dels 90

Movistar+ s’endinsa en els turbulents anys 90 a Boston de la mà de Matt Damon i Ben Affleck i la sèrie City on a hill, que s’estrena aquest dilluns a la plataforma simultàniament en la primera emissió als Estats Units. La parella de L’indomable Will Hunting són els productors d’aquesta ficció protagonitzada per Kevin Bacon, que mostra com la capital de Massachusetts va ser durant la dècada dels 90 un nucli irradiador de criminalitat i violència. Una situació sabuda i consentida pels comandaments policials, esquitxats per la corrupció i també per uns comportaments racistes acceptats socialment.

Aquest ecosistema de delinqüència i corrupció del poder policial va desaparèixer amb l’arribada i la implementació de l’anomenat miracle de Boston, en què gràcies a la col·laboració de diferents actors socials es va poder combatre la delinqüència de soca-rel. Aquest fenomen va reduir de manera molt marcada els índexs de criminalitat a la ciutat i, consegüentment, va permetre millorar el clima de convivència i de respecte social en una població molt maltractada per la violència.

Dos pols oposats

A City on a hill el motor d’aquest canvi l’encarna Decourcy Ward (Aldis Hodge), ajudant del fiscal del districte. És un home que hi arriba des de Brooklyn per formar tàndem amb Jackie Rhor (Kevin Bacon), un agent de l’FBI tan corrupte com veterà. La intenció de tots dos és diagnosticar, atacar i destruir la consolidada maquinària criminal d’una ciutat enfonsada en la delinqüència.

Decourcy Ward és presentat com un supervivent en un món que el rebutja des del seu naixement per raó del seu origen racial (és afroamericà) i pels estigmes que l’envolten. La sèrie subratlla aquest fet com una barrera que Ward haurà de superar, perquè haurà de fer front al sistema policial racista de Boston i, a més, al cinisme i l’aire de superioritat de l’agent Rhor. I tot això mentre treballen plegats investigant el cas d’una família de lladres de cotxes blindats a Charlestown, a la rodalia de Boston. A mesura que van indagant es van descobrint els teixits dels estaments de poder de la ciutat, i cada vegada s’hi veuen involucrats més actors, fins que el cas arriba a afectar tot el sistema judicial de Boston.

Per interpretar els dos protagonistes, la producció ha escollit dos actors amb llargues trajectòries. De fet, en els últims anys Kevin Bacon s’ha centrat en la televisió i les sèries: va ser el protagonista de The following durant tres temporades i també de la minisèrie independent I love Dick, un projecte de Jill Soloway entre entrega i entrega de Transparent.

City on a hill és un exemple d’un dels recursos més habituals en el gènere policíac: l’ús d’una parella amb perfils antagònics que s’haurà d’acabar entenent. En aquest cas, en un entorn marcat per la violència i el racisme, els dos protagonistes hauran de trobar la manera de combatre conjuntament la criminalitat de Boston. En aquest sentit, un dels interessos de la sèrie és veure com una parella tan contrastada treballa conjuntament en una mateixa direcció. Hauran de deixar enrere les seves diferències i prioritzar la lluita pel bé comú.

Matt Damon i Ben Affleck coneixen bé les particularitats de Boston. Tots dos es van criar a Cambridge, una petita ciutat prop de la capital, i es van conèixer a l’escola pública on estudiaven. De fet, el seu primer gran èxit, L’indomable Will Hunting, sèrie escrita per tots dos, estava ambientada en els barris humils de la ciutat. “El sistema corrupte, el racisme i les divisions de classe. La ciutat de llavors malauradament no era única en molts dels seus problemes, però sí que era única pel que fa a la seva història, la seva organització i estructura”, assegura Ben Affleck al Wall Street Journal sobre per què van decidir tirar per aquesta trama.

A l’altra banda

L’altra cara de la història de City on the hill són les organitzacions criminals, representades pel clan dels Ryan, una família que es dedica al robatori de camions blindats. La trama recorda la de The Town, la pel·lícula que va dirigir Ben Affleck el 2010 sobre un grup d’atracadors de bancs. El líder de la banda és el Frankie (Jonathan Tucker), que té un germà petit, el Jimmy (Mark O’Brien), amb problemes psiquiàtrics. El clan també l’integra Cathy Ryan (Amanda Clayton), la dona del Frankie i la responsable de gestionar els diners robats per la banda. De cara enfora, mantenen una aparença de família obrera.

City on a hill neix en un moment històric en què els casos de racisme policial que han afectat els Estats Units tenen més visibilitat. Per altra banda, també hi ha hagut un repunt generalitzat de les agressions racistes als carrers de les principals ciutats del país, on s’han fet marxes multitudinàries en senyal de rebuig. Per exemple, el 19 d’agost del 2017 fins a 15.000 persones van sortir als carrers de Boston per protestar contra el racisme als EUA, arran dels atacs del 12 d’agost del mateix any a Charlottesville (Virgínia).

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF