27/04/2023

Una més a la família dels Borbons

2 min
Una imatge de la suposada filla del rei emèrit, a la Sexta.

Els informatius van fer un seguiment molt divers de la notícia de dijous al matí sobre la nova filla del rei emèrit. En les edicions del migdia, el Telenotícies de TV3 no se’n va fer ressò. El Telediario hi va fer referència breument, prioritzant el desmentiment de la Zarzuela: “Fuentes de Zarzuela aseguran que no tienen constancia de una supuesta hija secreta del rey emérito”. A continuació, apuntaven fugaçment que l’origen de la informació era d’un llibre, sense citar-ne el títol ni el nom dels periodistes que haurien descobert el cas. La televisió pública va invertir només vint segons a la història amb imatges d’arxiu del monarca a Sanxenxo per il·lustrar-la. Telecinco no va donar la notícia. Una decisió totalment oposada a la d’Antena 3 noticias, que, tot i assegurar que tenien el desmentiment directe del rei Joan Carles, van optar per recrear-se en tots els detalls de la notícia. Sandra Golpe deia a l’obertura de l’informatiu que “El rey se lo desmiente a Antena 3 noticias”, suposant que es referia a l’emèrit. I tot i així revelaven fins i tot el nom d’aquesta filla secreta, l’any que va néixer, el seu estat civil i la descendència que ha tingut. Malgrat tot, no facilitaven cap fotografia on se la pogués veure. Es referien a ella com “la posible cuarta hija” i oferien a l’audiència una enquesta matinal als diputats on se’ls preguntava per aquest assumpte. Quan hi donaven pas, Sandra Golpe destacava que la notícia havia estat aprofitada “por los socios antimonárquicos del gobierno” per carregar contra l’emèrit.

La Sexta es va esplaiar amb una informació de cinc minuts i quaranta segons. Titulaven la informació com Una más en la familia, gairebé com si es tractés del títol d’una sèrie de ficció. Des de bon començament, feien referència amb nom i cognoms a aquesta integrant per sorpresa de la nissaga borbònica, citant una piulada d’Ernesto Ekaizer on donava totes les dades. Però, posats a recrear-se en la informació, van buscar un sistema ben original. Com que els constava que la filla secreta hauria nascut a finals del 1979, recuperaven les imatges del discurs de Nadal del rei Joan Carles d’aquell any. Apareixia tota la família en un saló de la Zarzuela, al costat de la llar de foc i, amb ironia, la locució apel·lava al comentari del monarca sobre la solemnitat familiar d’aquelles hores. I la locució reblava el clau: “Es en estas horas que ya había nacido Alejandra”, deia amb sarcasme. No es pot negar que l’efecte televisiu era potent. Un contrast entre la imatge exemplar i idíl·lica dels Borbons que es venia al país i la hipocresia del que passava en realitat entre bambolines.

L’espectacle tot just ha començat. Però com ha passat tantes altres vegades, es posarà l’atenció en el lloc equivocat. D’un llibre sobre la investigació financera de Joan Carles ens quedem amb l’anècdota més rosa. En comptes d’explicar les trames econòmiques, ens esperen hores i hores de televisió que furgaran en la intimitat d’aquesta dona que pretenia mantenir en secret un vincle genètic que no ha triat.

stats