Eurovisió

La cançó petarda 'Zorra', dels valencians Nebulossa, representarà Espanya a Eurovisió

El duet alacantí ha aconseguit la victòria gràcies al vot popular

4 min
Nebulossa

BarcelonaLes tetes de Rigoberta Bandini no van poder anar a Eurovisió, però la Zorra dels valencians Nebulossa, sí. El públic del Benidorm Fest ha triat la cançó petarda d'aquest matrimoni reconvertit en parella musical per representar Espanya al Festival d'Eurovisió que se celebrarà a Malmö l'11 de maig. A diferència de les anteriors edicions del Benidorm Fest, enguany no hi havia una clara favorita, sobretot després que a les semifinals les opcions que encapçalaven les apostes es desinflessin una mica, com ara la de Sofia Coll. Així doncs, la gala final del festival ha estat realment decisiva per elegir el representant espanyol i el vot del públic ha estat unànime: els eurofans volen zorrear a Eurovisió. Mery Bas, cantant de Nebulossa, els ha promès que a Malmö sortiran "zorreando".

La possible victòria de Nebulossa s'ha començat a albirar quan el Palau d'Esports de l'Illa de Benidorm ha viscut una autèntica catarsi col·lectiva amb el públic corejant des de l'inici fins al final Zorra. Una festassa amb ballarins amb cotilla de làtex i talons d'infart i una cantant amb posat de diva dels vuitanta. Un himne d'empoderament femení que recorda temes de Rigoberta Bandini i el so dels anys 80. Segons han explicat els integrants del grup, amb aquesta cançó han volgut ressignificar la paraula zorra i reivindicar la llibertat de les dones. "M'han dit zorra moltes vegades. Aquest tema és una manera de transformar aquesta paraula en una cosa bonica. Ser una zorra és saber el que una vol", han explicat.

Nebulossa era una de les dues opcions preferides del jurat professional, que ha estat incapaç de triar entre els valencians i el cantant canari St. Pedro i ha pres la decisió salomònica de donar la mateixa puntuació a totes dues propostes, 86 punts a cada una. Així, la responsabilitat final ha recaigut en el vot demoscòpic i el del públic. El públic ha acabat amb les possibilitats de St. Pedro, que havia presentat un bolero, al donar-li només 25 punts.

Nebulossa és un duet format per Mery Bas i Mark Dasousa, parella sentimental i musical dedicada al gènere del synth-pop. La idea de presentar-se al Benidorm Fest va ser de Bas, que no li va explicar al seu marit que havia fet els tràmits per participar en el concurs. No és la primera vegada que intenten anar a Eurovisió: el 2022 es van presentar a la selecció de San Marino amb la cançó Glam.

La parella va començar la seva carrera musical a Alacant el 2018 i des de llavors han treballat de manera independent. El 2020 van treure el seu primer single, La colmena, i un any després van llançar el seu primer àlbum, Poliédrica de mí. Els Nebulossa fa més de vint anys que estan casats i es van conèixer quan ella era la mainadera d'ell els caps de setmana (ell té 47 anys i ella en té 55). Tenen dos fills en comú, de 23 i 11 anys. Conscients que no són l'opció més jove per anar a Eurovisió, després d'alçar-se amb la victòria al Benidorm Fest, la parella ha dit bromejant: "Més que un grup emergent som un grup d'emergència".

Zorra és una cançó feminista i pro LGTBI petarda i en el seu videoclip s'homenatja les dones, i en especial una en particular: Manuela Trasobares, activista trans. Nascuda a Figueres i llicenciada en belles arts per la Universitat de Barcelona, va ser la primera regidora transsexual de la història de l'estat espanyol a sortir elegida per l'Ajuntament de Geldo (Castelló) el 2007. Trasobares es va fer molt popular arran de la seva aparició l'any 1997 al programa de Canal 9 Parle vosté, calle vosté, on va fer un al·legat en favor de les dones trans i les dones que va acabar llançant copes de vidre al terra del plató. "Aquí una humil zorra que mai estarà a la teva altura, però que cridarà als quatre vents el que sent. Ens seguiran escoltant i trencarem tantes copes som sigui necessari", deia Nebulossa al seu Instagram quan va presentar el videoclip.

Sofia Coll, sense opcions

Pel que fa a la resta d'actuacions, l'exeufòrica Sofia Coll ha presentat una versió millorada de Here to stay respecte a la primera semifinal, en la qual va aconseguir la tercera posició. Si en la primera actuació se la va veure més insegura i el que va acabar destacant va ser el seu vestuari, objecte de nombrosos mems a les xarxes –se la va comparar amb personatges de La bella i la bèstia–, aquest dissabte ha demostrat que no es donava per vençuda en l'objectiu de representar Espanya a Eurovisió.

Qui no ha mostrat indicis de millora ha sigut el cantant urbà Almácor, que desproveït d'autotune ha fet una actuació més cridada que cantada. Tot i que des de casa no s'ha detectat gaire, la presentadora del Benidorm Fest, Ruth Lorenzo, ha reconegut que durant l'actuació del cantant hi ha hagut un error tècnic a les pantalles i ha demanat disculpes a l'artista en nom de l'organització. El públic ha demanat a crits que el cantant repetís l'actuació, però finalment l'organització no ho ha permès. La presentadora ha renyat el públic assistent al palau per les xiulades i esbroncades que han proferit en diverses ocasions. "Durant aquests dies hem conviscut amb els cantants del Benidorm Fest i molts ens han comentat que ho passen realment malament quan els esbronqueu o xiuleu perquè fa que no se sentin mereixedors dels punts que reben en les votacions", ha dit Lorenzo, a qui el públic no ha fet gaire cas. Malgrat els problemes tècnics i de veu, Almácor ha aconseguit 51 punts del jurat.

stats