Polèmica

Israel explicarà a Eurovisió "la seva història i narrativa"

Les declaracions del jurat israelià reobren el debat sobre la participació del país a Eurovisió

Andreu Busquets Juliachs
2 min
Israel participa a Eurovisió des del 1973 i ha guanyat el festival quatre vegades, l’últim cop el 2018 amb Netta.

BarcelonaEl debat sobre la participació d'Israel a Eurovisió 2024 és més viu que mai. La Unió Europea de Radiodifusió (UER) segueix defensant que el seu festival és apolític, mentre que membres de la Corporació de Radiodifusió Israeliana han expressat la intenció "d'explicar la seva història i narrativa" el pròxim mes de maig a l'escenari del Malmö Arena, on se celebrarà el certamen.

Després de la selecció d'Eden Golan com a la representant d'Israel, un dels membres del jurat israelià ha fet unes declaracions que han reobert el debat sobre la participació del país del Pròxim Orient. "Encara que no sigui a través de les paraules, ella [Eden Golan] necessita explicar aquesta història, la narrativa israeliana. Hem de triar una cançó que reflecteixi la nostra situació i mostri al món que som aquí per a quedar-nos", ha remarcat. Aquestes paraules demostren la clara intenció que la cançó israeliana a Eurovisió 2024 tingui un alt contingut polític, encara que sigui metafòricament.

La UER continua defensant que "el seu festival és apolític i que els participants són artistes i cadenes de difusió, no governs", tal com recullen les seves normes. En línia amb aquest argumentari, la UER ha recalcat en nombroses ocasions que no vetaran la participació d'Israel en l'edició d'aquest any. Aquesta decisió contrasta amb la que es va prendre el 2022, quan l'organització d'Eurovisió va expulsar Rússia per la invasió d'Ucraïna. Quan s'assenyala la disparitat de criteris respecte al cas rus i l'israelià, la UER assegura que si es va suspendre la participació de Rússia va ser perquè el país va violar les obligacions dels membres de l'organització i els valors dels mitjans públics.

A banda de tenir el suport explícit de la UER, Israel també està rebent l'ajuda de Hollywood. Diverses estrelles, com ara Helen Mirren o Mayim Bialik (The Big Bang Theory), han signat una carta, junt amb 400 professionals de la indústria de la cultura, que demana al festival que mantingui la participació d'Israel. En el text, una iniciativa de l'organització Creative Community for Peace, es ressalta que el festival té l'habilitat "d'unificar gent de diversos llocs", a més de demostrar l'efecte positiu de la música per canviar el món.

stats