Tecnologia

Apple mira al cel amb els iPhone 14

La marca segmenta més la seva gamma de telèfons, abandona les targetes SIM i les pantalles petites i afegeix connectivitat via satèl·lit per a situacions d’emergència

4 min
iPhone 14 presentat avui a l'Apple 2022 Special Event

BarcelonaEn matèria de connectivitat, els quatre iPhone 14 que Apple va presentar ahir i que es podran comprar d’aquí pocs dies són naturalment compatibles amb les xarxes 5G, però la gran novetat és que també inclouen l'antena necessària per disposar de connexió via satèl·lit amb què enviar i rebre missatges breus d'emergència en llocs remots on no hi hagi cobertura de mòbil. El servei s'oferirà mitjançant la xarxa comercial Globalstar i s’hi inclourà de franc durant dos anys, inicialment només als EUA i al Canadà. Anirem veient aquesta funció cada vegada en més smartphones: Qualcomm ha dit que l’inclourà en la pròxima generació de xips Snapdragon, Google ja la preveu per a la futura versió 14 d’Android i Elon Musk s’ha aliat amb T-Mobile per oferir-la d’aquí un any mitjançant la seva constel·lació Starlink. Apple se’ls ha avançat a tots i marcarà tendència, però no pot presumir de ser la primera marca de telèfons amb connectivitat per satèl·lit: Huawei va presentar fa pocs dies el nou Mate 5, que no té 5G però es connecta a la constel·lació xinesa Beidou.

L’altra gran novetat dels iPhone 14 en matèria de xarxa és l’abandonament de la targeta SIM física, que Apple persegueix fa molts anys, com ja havia fet als iPad. Els telèfons que es venguin als EUA ja només admetran una eSIM virtual amb capacitat per a diverses línies, cosa que facilitarà l’activació i el canvi d’operadora. A la resta del món els iPhone 14 continuaran combinant una targeta física i una eSIM, com els actuals.

El CEO d'Apple, Tim Cook, durant la presentació de l'iPhone 14 a l'Apple Park de Cupertino, Califòrnia

Amb els iPhone 14, Apple reorganitza el seu catàleg de mòbils, aprofundint en la segmentació de mercat. Es mantenen els quatre models en dues variants: els normals, amb carcassa d’alumini, i els Pro, d’acer inoxidable. Però per primera vegada no compartiran processador com fins ara: només els iPhone 14 Pro i Pro Max adoptaran el nou xip propi A16, amb tecnologia de quatre nanòmetres i 16 nuclis amb un total de 16.000 milions de transistors. En canvi, els iPhone 14 i 14 Plus conserven el mateix A15 de cinc nanòmetres i sis nuclis. Externament, només hi haurà dues mides de pantalla: 6,1 i 6,7 polzades, en les dues variants. Després de només dos anys, Apple abandona els iPhone mini de 5,8 polzades que tant ens agraden a alguns, però no semblen haver tingut prou èxit.

A banda de la diferència de processadors, els models bàsics es distingeixen dels Pro per la dotació de càmeres, com fins ara. Els dos iPhone 14 en porten dues de 12 milions de píxels, que són més grossos que els dels iPhone 13 per captar més llum. Els iPhone 14 Pro amplien la dotació a tres càmeres (més el sensor Lidar de distància), però el captador principal quadruplica la resolució fins als 48 megapíxels, que es poden agrupar de quatre en quatre. Apple presumeix de les prestacions en fotografia nocturna i en vídeo en moviment, possibles en bona part per la potència dels processadors.

A les càmeres frontals també hi ha millores. La dels iPhone 14 continua ocupant una pestanya a la part superior de la pantalla, però aconsegueixen un 38% més de llum gràcies a un captador més gros, i incorporen ara la funció d’enfocament automàtic. En canvi, els iPhone 14 Pro situen la càmera i el captador facial en una perforació allargada en la part superior, que el sistema operatiu iOS 16 dissimula prou bé mostrant notificacions als dos costats.

Probablement, la diferència més visible entre els iPhone 14 i els iPhone 14 Pro és que només aquests últims inclouen l’esperada funció Always On Display, que continua mostrant informació i notificacions a la pantalla encara que el telèfon estigui apagat. La majoria de les marques rivals ja ho ofereixen en els models de gamma alta i el fet que els nous iPhones bàsics no ho tinguin és un greuge per als seus compradors, però forma part de la nova segmentació de mercat d’Apple.

Finalment, i malgrat la pressió de la Comissió Europea per l’adopció d’un connector de càrrega universal, els iPhone 14 no adopten el desitjat USB-C i conserven el Lightning de la casa. En tot cas, molts usuaris s’han quedat més tranquils al comprovar que Apple no renuncia totalment al connector físic optant exclusivament per la càrrega MagSafe sense fils, com s’havia arribat a especular.

Nous auriculars i nou rellotge

Tim Cook va començar la seva intervenció destacant la integració entre els iPhones, els auriculars AirPods Pro i els rellotges Apple Watch. Aquests arriben a la vuitena generació (a partir de 499 €) sense canvis estètics, però incorporant un sensor de temperatura que es combina amb els ja existents per ampliar les funcions de salut, inclòs un seguiment més precís del cicle menstrual, notificant les dates d’ovulació i avisant de possibles irregularitats. A més de detectar com fins ara l’impacte d’una caiguda de l’usuari, els sensors de moviment del rellotge, amb el micròfon i el GPS, també reconeixen els accidents de cotxe i truquen als contactes d’emergència. Per al dia a dia, Apple ha afegit una funció de baix consum que promet fins a 36 hores d’autonomia de la bateria i que també es pot aplicar als models de rellotge anteriors actualitzant-los al sistema watchOS 9. També es renova el bàsic Watch SE (299 €) i apareix un nou Watch Ultra esportiu de 999 €, amb carcassa de titani, més gros i gruixut, amb més bateria i brúixola més precisa, per a clients que trobin massa discret el rellotge normal o que vulguin presumir que el que porten no és cap de les incomptables imitacions xineses que li han sortit al Watch.

Deidre Caldbeck, d'Apple, mostrant les funcions millorades de la nova línia d'Apple Watch

Apple promet que els nous auriculars AirPods Pro 2 (299 €), que ofereixen so immersiu, són el doble d’efectius en la reducció de soroll ambiental. L’estoig, que ara es pot carregar tant a la base sense fils del Watch com a la de l’iPhone, inclou un petit altaveu que facilita trobar-lo en cas de pèrdua.

Els preus dels nous iPhone

iPhone 14: a partir de 1.009 euros

iPhone 14 Plus: a partir de 1.159 euros

iPhone 14 Pro: a partir de 1.319 euros

iPhone 14 Pro Max: a partir de 1.469 euros

stats