Internalització
Mèdia 30/01/2023

IB3 multiplicarà per cinc la seva plantilla a partir de l'1 de febrer

Fins a 315 treballadors de l'ens públic de radiotelevisió passaran a ser personal internalitzat de l'Administració pública

2 min
Façana d'IB3 en una imatge d'arxiu.

PalmaDe la nit al dia IB3 multiplicarà per cinc la seva plantilla, que fins ara havia estat d'unes 108 persones. Amb el procés d'internalització dels serveis informatius, que es farà efectiu a partir de l'1 de febrer, la radiotelevisió pública de les Balears incorporarà prop de 315 treballadors com a personal de l'Administració Pública. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ho va confirmar aquest dilluns, pràcticament un any després que s'anunciés –el 14 de gener 2022– per mitjà d'un acord entre la cap de l'Executiu i la direcció general d'IB3.

D'aquesta manera, el Govern compleix amb la seva paraula d'apostar per la internalització, tot i que la justícia no donés la raó als treballadors. Cal recordar que el jutjat social va sentenciar que no hi havia cessió il·legal de treballadors en el model d'IB3. Tot i això, l'Executiu va decidir apostar per un nou format, que és la internalització dels informatius i les principals contractes tècniques.

Així, es preveu que tots aquests empleats conservin les mateixes condicions salarials que han tengut fins ara les productores subcontractades que han fet feina. Ara bé, la intenció és que s'incorporin com a treballadors indefinits no fixos, a l'espera que l'ens convoqui una oferta pública d'ocupació. Una comissió de treball –conjunta entre el Govern de les Illes Balears, la direcció de l'ens i el Comitè d'Empresa– s'encarregarà d'avaluar la situació contractual de cada un dels treballadors per tal de fer la transició de la manera més ràpida i garantista possible.

"Un mitjà en català"

"Volem garantir la convicció que és necessària una radiotelevisió pública independent, amb el personal adequat", va declarar Armengol aquest dilluns. A més, va remarcar que les Balears, amb la seva llengua pròpia, "necessiten un mitjà de comunicació públic en català". L'objectiu des d'un inici d'aquesta decisió ha estat "consolidar la cadena autonòmica", i els treballadors ho van considerar "històric". De fet, el director general Andreu Manresa va afirmar que era "la decisió més important" de la història de l'ens.

En aquest sentit, Manresa ja va tenir en compte aquesta mesura en el moment de presentar el pressupost de l'ens per al 2023, que va ascendir als 38 milions d'euros, prop de 4 milions d'euros més que l'exercici anterior. "De 108 treballadors que té ara IB3, passarà a tenir-ne un nombre d'entre 450 i 500. Som conscient que no és un pressupost inflat com en temps de les piràmides, però sí que és realista i ajustat", va argumentar el director general aleshores.

Un sobrecost de dos milions euros l'any

Segons el membre de l'ens, prop d'1,5 milions d'euros aniran destinats al teixit de productores audiovisuals de les Illes Balears; 200.000 euros serviran per crear la nova OTT d'IB3 (això és el servei de transmissió lliure d'àudio i vídeo a través d'Internet); 900.000 euros serviran per comprar equipaments tècnics, perquè els que s'utilitzen ara són propietat de les empreses concessionàries, i un altre milió servirà per augmentar el salari dels treballadors segons l'augment de l'IPC.

També cal tenir en compte el sobrecost que es preveu que comporti la internalització. Segons l'informe que va elaborar Pricewaterhouse Cooper (PwC) el 2019, la internalització dels serveis informatius d'IB3 suposaria una despesa anual addicional d'uns dos milions d'euros. Cada any, es gasten 12,3 milions d'euros en subcontractes ­–la d'informatius, amb vuit milions d'euros a l'any, és la més important, però n'hi ha cinc en total–, mentre que el cost anual amb totes les àrees internalitzades seria de 14,3 milions aproximadament.

stats