Mèdia 24/01/2020

IB3 Televisió reivindica la riquesa lingüística de les Balears a ‘Téntol’

La música va ser la protagonista del primer episodi, en el qual s’explicà l’origen etimològic d'algunes paraules

Kike Oñate
2 min
IB3 Televisió reivindica 
 La riquesa lingüística de les Balears a ‘Téntol’

Palma“Volem valorar la riquesa lingüística que tenim a les Balears perquè és extraordinària i tenim tendència a estandarditzar-la”, comenta Margalida Mateu, directora i presentadora de Téntol, el nou programa d’IB3 Televisió que s’estrena diumenge a les 21.30 h i que pretén divulgar la genuïnitat i l’origen etimològic de paraules i expressions pròpies de les Illes. A través de temàtiques tan diverses com l’amistat, el temps, el turisme, els insults i les festes, l’espectador descobrirà com es parla català a 25 pobles diferents de les Balears.

La música serà la protagonista del primer episodi, en el qual s’explicarà l’origen etimològic de paraules com ximbomba, guitarra i trempar, a més de conèixer quines cançons es canten arreu de les Illes i quins són els instruments autòctons. L’actor i presentador David Ordinas serà el convidat especial, perquè a cada programa n’hi haurà i serà sotmès al paraulòmetre.

Entre les diferents seccions del programa, destaquen ‘Català per a extraterrestres’, ‘L’endevinalla’, ‘Els embarbussaments’, ‘L’aixuxines’ i ‘La saviesa de tres padrins’, un de cada illa. Cada un dels vint programes acabaran amb una cançó inèdita composta i interpretada per Jorra Santiago. Téntol es podrà veure cada diumenge a les 21.30 h i tindrà una durada de 33 minuts. També hi participarà Adrià Martí.

Una versió per a la ràdio

“Molt del material que hem recopilat a través de tots els pobles i les illes, també l’hem adaptat a la ràdio”, comenta Mateu. Durant 55 minuts, IB3 Ràdio emetrà cada dimarts a les 18 h un concurs en què dues persones competiran per un premi després d’unes proves de cultura general, llengua i desafiaments. El programa va adreçat a tota mena de públic i serveix per conèixer la riquesa lingüística i cultural de les Illes.

stats