Estrena

'Happy Valley': torna la sensacional sèrie policíaca de la BBC

Sarah Lancashire encapçala la prestigiosa ficció en la seva última temporada

4 min
Una escena de la nova temporada de 'Happy Valley'

BarcelonaHan passat vuit anys des de l'estrena de la primera temporada de Happy Valley i sis des d'aquell últim episodi en què la sergent Catherine Cawood arribava finalment a l'assassí que l'havia portat de corcoll durant tota la segona temporada. La sèrie de la BBC, emesa a Catalunya a través de Movistar+ i després a Netflix, va acabar aleshores dos anys de camí imparable fins a situar-se entre les produccions televisives més aclamades. Happy Valley va abraçar l'èxit des del principi –amb xifres d'audiència insòlites per al canal britànic, el salt a l'arena televisiva internacional i premis com els Bafta i els National Television Awards–, però l'actriu protagonista, Sarah Lancashire, va posar el fre després de la segona temporada.

La seva interpretació d'aquesta sergent de policia maltractada per la vida la va consagrar com una de les grans actrius del segle XXI i li va permetre fer el salt a HBO Max, on va protagonitzar la sèrie Julia, sobre la popular cuinera televisiva Julia Child. "No vull fer més temporades de Happy Valley perquè es convertirà en alguna altra cosa. Havíem d'explicar una història i ja l'hem explicat. La temptació és seguir i seguir, però aleshores es converteix en una sèrie diluïda i homogeneïtzada", deia Lancashire el 2016 en una entrevista al Daily Mail. Cinc anys després, l'actriu s'ho ha repensat. La tercera i última temporada de Happy Valley arriba aquest dimarts a Movistar+, després d'haver-se estrenat el primer dia del 2023 al Regne Unit. Tindrà sis episodis d'una hora de durada que s'emetran de forma setmanal.

"Em queden set mesos, una setmana i tres dies per jubilar-me", diu Catherine Cawood mentre es passeja per un pantà llòbrec on s'han trobat restes humanes. L'última temporada de Happy Valley comença quan s'acaba la tranquil·litat de l'agent de policia. El crim l'obliga a reprendre la relació amb el Tommy Lee Royce (James Norton), el psicòpata que va violar la seva filla i va provocar que s'acabés suïcidant. Per tancar la història de Catherine Cawood, la directora de la sèrie, Sally Wainwright, ha pensat un final amb tots els personatges principals. La temporada transcorre set anys després del final de la segona, amb el net de la Catherine, el Ryan, ja en plena adolescència. El noi encara viu amb ella i la sergent intenta reconciliar-s'hi malgrat no veure amb bons ulls que vulgui tenir una relació amb el seu pare biològic. Als nous episodis, el Tommy Lee Royce continua a la presó i des d'allà farà tot el possible per tenir un contacte estret amb el Ryan.

Al costat de la Catherine hi haurà la seva germana Clare (Siobhan Finneran) i el seu marit, el Neill (Con O’Neill). Entre els retorns de Happy Valley també hi haurà Ann Gallagher, la jove agent de policia que acompanya la Catherine (Charlie Murphy). En paral·lel, la sèrie incorporarà cares noves com les d'Amit Shah, que interpreta un farmacèutic amb problemes, Mark Stanley i Mollie Winnard. La nova temporada se situa un cop més a l'entorn rural de Yorkshire, en un poble marcat per la droga, la violència i la misèria.

Una dona forta i ferida

Un dels elements que han fet de Happy Valley una sèrie icònica és el personatge de Catherine Cawood, al voltant del qual orbita tot. La sèrie va irrompre a les plataformes de streaming quan els referents de dones de més de 40 anys heroiques i alhora amb una pila de dificultats personals es podien comptar amb els dits de les mans. La Catherine és una mare, àvia i sergent endurida per les circumstàncies: "Tinc 47 anys. Estic divorciada. Visc amb la meva germana, que s'està recuperant de l'addicció a l'heroïna. Tinc dos fills, una que és morta i l'altre que no em parla. I un net", diu al principi de la primera temporada. El seu personatge és sòlid com una roca i no es rendeix mai, però a la vegada sent dolor i la sèrie ho transmet. Mentre investiga, interroga sospitosos i cuida la seva família, la Catherine emana un aire de tristesa que prové de la mort de la seva filla i de la ferida que no ha pogut tancar.

Lancashire la interpreta des de la naturalitat més absoluta i la dota d'una proximitat i un magnetisme que han servit de mirall per a altres grans personatges femenins i policials com la Mare de Kate Winslet a Mare of Easttown o l'Amy Silva que encarna Suranne Jones a Vigil. Després de guanyar un Bafta pel paper, Lancashire va dir que el de Happy Valley era un dels millors personatges de la seva trajectòria i que l’havia fet després de pensar que la seva carrera s’acabaria un cop superats els 40. Ara l'actriu afegeix que no trobarà a faltar la Catherine i que se li ha donat el final que mereixia. A la catifa vermella de l'estrena de la tercera temporada de la sèrie, Lancashire va subratllar: "Hem fet el que havíem de fer, hem de saber quan toca retirar-nos. Sempre pensaré en la Cathy amb molt d'afecte, no tinc clar que cap altra experiència pugui superar la que he viscut amb ella. Tinc gairebé 60 anys, i està bé. Ha estat una oportunitat fenomenal. La Sally Wainwright és un geni".

stats