Mèdia 20/12/2017

Espanya s'escapa d'haver de recuperar les ajudes a la TDT

La justícia europea avala aquests ajuts, concedits entre el 2005 i el 2009 per valor de 260 milions

Efe
1 min
ANTENES POC ATRACTIVES El concurs per trobar una empresa que gestioni les antenes de TDT va ser  un dels dos que van quedar deserts en el plec en què s'incloïen tots els contractes  de telecomunicacions de la Generalitat. A la foto, una d'aquestes antenes a Calafell.

Brussel·lesEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha determinat aquest dimecres que l'estat espanyol no haurà de recuperar les ajudes que va concedir entre els anys 2005 i 2009 als operadors de televisió digital terrestre (TDT) per facilitar que el seu senyal arribés a zones poc urbanitzades. El Tribunal ha anul·lat la decisió de la Comissió Europea que el 2013 va considerar il·legals aquestes ajudes (amb un valor global d'uns 260 milions d'euros) perquè, en la seva opinió, eren incompatibles amb la normativa comunitària.

La sentència del TJUE contradiu també les opinions del Tribunal General de la UE i de l'advocat general del TJUE, que s'havien posicionat a favor del dictamen de la Comissió.

Per assegurar la transició de la televisió analògica a la digital a tot el territori, les autoritats espanyoles van optar per dividir el país en diverses àrees, tenint en compte si existia un interès comercial en assumir el cost. D'aquesta manera, a la Zona II, formada per àrees menys urbanitzades, el canvi es cobria amb finançament públic. L'objectiu era que el servei de TDT arribés a cobrir el 98% de la població i d'aquesta manera igualar el percentatge que cobria la televisió analògica al 2007.

Una denuncia d'un operador europeu de satèl·lits va fer que l'any 2013 la Comissió declarés "il·legals i incompatibles amb el mercat interior" aquestes ajudes al "desplegament, manteniment i explotació" de la xarxa de la TDT a les àrees que les havien rebut, excepte Castella-la Manxa. D'aquesta manera, Brussel·les obligava als beneficiaris a tornar a Espanya l'ajuda.

stats