Guardons Cinema de Muntanya
Mèdia 25/10/2023

'Egoland' i 'Dream Mountain', entre els premiats de la Mostra de Cinema de Muntanya de Palma 2023

El Teatre Xesc Forteza ha acollit aquest dimarts la gala de premis de la secció competitiva de curtmetratges

ARA Balears
2 min
Mountain Dream

PalmaAquest dimarts el Teatre Xesc Forteza de Palma ha acollit la gala de premis de la secció competitiva de curtmetratges de la 14a Mostra de Cinema de Muntanya de Palma 2023. Enguany, els guardons que ha atorgat el jurat són:

El premi Menció Especial ha estat per al curtmetratge Dream Mountain, de Kyle Ruddick. El guardó destaca un guió que enalteix un testimoni en primera persona, honest i colpidor sobre les tensions internes i externes entre ser mare i dedicar temps a perseguir els somnis, i través del qual, a poc a poc, es va revelant un redescobriment interior sobre el que suposa el món de la muntanya de manera personal. El jurat també en remarca la qualitat de la fotografia i la bellesa de les imatges.

El reconeixement de la Fundació Sa Nostra al millor curt social o inclusiu, ha estat per al curt Student, de Mohammad Golchin. La senzillesa i l’austeritat constitueixen una encertada carta de presentació per a aquesta història, en què la vertadera protagonista és la vocació d’un mestre decidit a continuar exercint la seva tasca. Els mínims diàlegs, el ritme pausat del trasllat per la neu o el retrat de la complicitat entre cada un dels protagonistes no fan més que intensificar l’emotivitat de tot el conjunt.

El Premi Kenia Outdoor al millor curt de natura i etnografia ha estat per a A picture for calmness, de Saroyan Ismael Ismael. D’aquest curtmetratge, el jurat en destaca l’efectivitat del guió, tant per l’exposició minuciosa del perill que suposa el dia a dia per als koolbars, en el transport de mercaderies travessant la frontera entre l'Iran i l'Iraq, com pel gir sorpresiu en la situació personal d’alguns personatges, que aporta al relat una nova perspectiva sense restar-li gens d’autenticitat.

El guardó de la Federació Balear de Muntanyisme i escalada al millor curt de muntanya ha estat per a Egoland, d’Ignasi López. El jurat en destaca l’excel·lència de la seva manufactura, completament artesana, dels personatges i l’ambientació; una fotografia notable i un guió original que té la valentia de plantejar conflictes morals complexos que no són aliens al món de l’alpinisme. Aquest és el segon curt de ficció premiat a la Mostra de Cinema de Muntanya de Palma i el primer d’animació.

Finalment, el Premi Colonya al millor curt per votació del públic ha estat per a Dream mountain, de Kyle Ruddick, i que, per tant, s'endú doble reconeixement en aquesta edició de la Mostra. Després de l’acte d’anunci dels premis, s’ha pogut gaudir de la projecció de House of the gods, de Matt Pycroft, on es relata l’ascensió de la proa del tepuy Roraima per l’equip de l’escalador Leon Houlding, on també hi havia l’escaladora Anna Taylor. Tots els guardons han estat dotats amb 500 euros.

stats