Conflicte
Mèdia 27/03/2023

Els creadors d''Operación Triunfo' demanden 'Eufòria' per plagi

Tant la CCMA com Veranda TV asseguren no haver rebut cap comunicació de demanda

3 min
Eufòria, concurs musical a TV3

BarcelonaJosep Maria Mainat i Toni Cruz, creadors del talent show Operación Triunfo, han presentat una demanda contra Eufòria i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per plagi. Els exmembres de La Trinca consideren que el talent show de TV3 té massa similituds amb el seu popular format. Segons han explicat els dos creadors, han pres la decisió d'iniciar accions legals contra el programa després que la CCMA no hagi donat una resposta satisfactòria a les seves preguntes sobre les semblances entre tots dos formats. Cruz ha sigut especialment crític amb l'actual direcció de TV3, a la que acusa de falta d'ètica.

Segons ha detallat Cruz aquest matí a RAC1, la seva petició és que TV3 deixi de fer Eufòria. Reclamem la retirada d'això [Eufòria] i que es torni a fer amb qui ho ha de fer. Gestmusic en té els drets. Arrambar amb els drets i la propietat intel·lectual d'un format i fer-lo canviant d'idioma és molt poc ètic. La propietat intel·lectual és sagrada, s'ha de respectar, i no ha respectat res. Una cadena com TV3 ha de tenir una ètica i l'ètica no es veu per enlloc", ha dit.

Tant TV3 com Veranda TV, productora del programa, asseguren que no han rebut cap comunicació de la demanda i que, per tant, no poden valorar una querella de la qual desconeixen els detalls. "Lamentem profundament que l’alegria que ha desfermat un èxit en català, massiu i reconegut arreu com el d’Eufòria no sigui compartida per alguns productors de la indústria televisiva, sobretot per aquells que, per experiència i trajectòria, saben millor que ningú com funciona aquest món", han assenyalat des de Veranda. Des de la productora argumenten que Mainat i Cruz estan confonent gènere, el del talent show, que comparteixen OT i Eufòria, i format, que segons és diferent l'un de l'altre.

Una demanda que es gestava des de feia temps

En una entrevista recent amb l'ARA, Mainat ja va avançar que estaven preparant la demanda contra Eufòria. "Posarem una demanda: ho tenim tot preparat. Per a nosaltres, aquesta propietat intel·lectual és sagrada. Potser Gestmusic [productora que explota el format d'OT] no vol barallar-se amb TV3, però nosaltres no hi tenim cap problema. No volem que la segona part d’això sigui que la productora que es creu haver-se inventat Eufòria a sobre ho vengui a tot arreu com si fos un nou format. Fins a 75 països estan fent OT, amb diferents noms. I tots han reconegut que és OT i, per tant, hem cobrat els royalties", deia en l'entrevista. El músic i productor televisiu argumenta que tothom que vol explicar què és Eufòria diu: "És com OT però en català".

Avui, a través d'un comunicat, Mainat i Cruz han explicat que volen defensar la seva propietat intel·lectual. "Eufòria reprodueix, amb minúscules variacions, tots els elements essencials, la mecànica, les fases i els aspectes originals d'Operación triunfo", detalla Cruz. Per la seva banda, Mainat afegeix: “OT ha estat exportat a més de 70 cadenes de televisió de tot el món, i totes han reconegut la nostra autoria. És desconcertant que el plagi hagi succeït precisament a Catalunya i a TV3.”

Eufòria és un dels programes de més èxit de TV3 i actualment està emetent la seva segona temporada amb molt bons resultats d'audiència. Aquesta setmana, per exemple, va marcar una quota de pantalla del 21,3% i va tenir 368.000 espectadors. El programa, presentat per Marta Torné i Miki Núñez, és una producció de Veranda per a TV3. En aquest talent show, 16 concursants competeixen per aconseguir ser la millor veu de Catalunya: cada divendres interpreten en directe una cançó que s'han estat preparant durant la setmana. La principal diferència entre OT i Eufòria és que en el format català no hi ha una acadèmia en la qual els concursats convisquin sinó que cada un està a casa seva i va a les sessions de preparació diàries amb els coaches del programa. A més, durant les gales s'avalua la feina dels solistes, però també la de les segones veus, fetes també pels concursants. De la primera entrega han sorgit artistes com Mariona Escoda, la guanyadora de l'edició, i Triquell, entre altres. A més, del concurs de cant, TV3 va posar en marxa un spin-off, Eufòria dance, per triar el cos de ball de la segona edició, i ha anunciat unes colònies d'estiu per a nens i nenes d'entre 8 i 14 anys inspirades en el talent show.

En el seu comunicat, Mainat i Cruz conclouen: “Veurem si aquesta demanda serveix per potenciar la creativitat i assegurar l'originalitat dels nous formats de televisió, defensant així un dret que hauria de ser sagrat: la propietat intel·lectual d'una idea és dels seus autors i ningú pot violar aquest dret, fent passar èxits aliens com a creacions pròpies”.

stats