Ficció

La creadora de 'Friends' farà una donació de 4 milions de dòlars per compensar la falta de diversitat de la sèrie

Marta Kauffman ha dit que se sent "avergonyida" per no haver-hi inclòs personatges negres

2 min
'Friends' es passa a la HBO

BarcelonaMarta Kauffman, cocreadora de Friends amb David Crane, ha dit que està “avergonyida” per la falta de diversitat racial que tenia la comèdia i com a compensació ha anunciat que farà una donació de quatre milions de dòlars al departament d’estudis africans i afroamericans de la Universitat de Brandeis, a Boston, on va estudiar. 

Friends, que explicava la vida de sis amics blancs que vivien a Nova York, es va estrenar el 1994 i es va convertir en la comèdia més popular dels 90 i principis dels 2000. La sèrie es va mantenir en antena 10 temporades i va llançar a la fama els sis actors principals, entre ells Jennifer Aniston. Durant els anys que va estar en emissió va rebre algunes crítiques per la falta de diversitat, uns comentaris que van ressorgir i van augmentar quan la comèdia va passar a estar disponible a Netflix i va començar a ser vista per la generació zeta. 

Fa un temps Kauffman ja va dir que les crítiques per la falta de personatges negres a la sèrie van ser “difícils i frustrants”. Tanmateix, passats els anys, la creadora confessa que les ha acabat entenent. La creadora assegura que els problemes de Friends per ser més inclusiva eren un símptoma de la internalització del racisme sistèmic als Estats Units. Kauffman explica que l’assassinat de George Floyd a mans de la policia l’any 2020 i les protestes posteriors van fer que entengués les crítiques que havia rebut la sèrie.  

“He après molt en els últims vint anys. Admetre i acceptar la culpa no és fàcil. És dolorós mirar-te a tu mateix al mirall. M'avergonyeix que no sabés fer-ho millor fa vint-i-cinc anys”, ha explicat Kauffman en una entrevista. 

stats