Ficció
Mèdia 06/07/2022

La creadora de ‘Friends’ admet que hi ha transfòbia en la sèrie

Marta Kauffman creu que va ser un error referir-se a la mare trans de Chandler com a "pare"

Rory Armstrong
2 min
Kathleen Turner interpretant el personatge

BarcelonaMarta Kauffman, una de les creadores de la mítica sitcom americana Friends, ha confessat que va ser un error referir-se a la mare trans de Chandler com a “pare”. La guionista diu que es penedeix de la representació del personatge, que quan era home s’anomenava Charles Bing i posteriorment va adoptar el nom d'Helena Handbasket. Kauffman assegura que en el moment en què va escriure la sèrie “no entenia gaire bé la qüestió dels pronoms” per referir-se als personatges trans. Durant la sèrie, el personatge va ser blanc de bromes per la seva aparença i també la seva identitat de gènere. En cap moment de la ficció es deixa clar si es tracta d’una dona trans o una drag queen i simplement es refereixen a l'Helena com una persona homosexual que treballa com a artista drag a Las Vegas.

En una entrevista el 2018, l’actriu que va interpretar el personatge, Kathleen Turner, va dir que si li tornessin a oferir el paper no l'acceptaria i que preferiria que el fes una persona trans. Kauffman, en una entrevista recent a la BBC, va admetre sentir-se avergonyida per algunes de les decisions que van prendre amb la sèrie. "Si hagués sabut aleshores el que sé ara, hi ha certes coses que hauria canviat. Però no les sabia i des d'aleshores he après", assegurava. Va afegir: "És dolorós mirar-te al mirall. Em fa vergonya no haver-ho sabut fa 25 anys".

La productora americana ha admès que també va tenir problemes amb la representació de la diversitat racial a Friends i que “això formava clarament part del racisme sistèmic que existeix en la indústria de la televisió”. Per aquest motiu, Kauffman ha anunciat que farà una donació de quatre milions de dòlars al departament d’estudis africans i afroamericans de la Universitat Brandeis, a Boston, on va estudiar. 

stats