Mitjans públics

Concepción Cascajosa, nova presidenta interina d'una convulsa RTVE

Surt escollida gràcies al suport dels consellers designats pels partits d'esquerra

2 min
Concepción Cascajosa ha estat presidenta de l'Observatori d'Igualtat de RTVE

BarcelonaEl consell d'administració de RTVE ha parlat. Després de reprendre aquest dimecres la reunió del dia anterior –que es va saldar amb les destitucions dels números 1 i 2 de l'ens, Elena Sánchez i José Pablo López– s'ha acordat que Concepción Cascajosa sigui la nova presidenta interina de la corporació pública espanyola. L'acord ho és en clau política i no només hi han participat els membres de la cúpula de RTVE, sinó que s'hi han implicat també els partits polítics.

El principal escull per aconseguir elevar el nom de Conchi Cascajosa a la presidència era el sí de José Manuel Martín Medem, proposat per l'extinta coalició Unides Podem i pertanyent al PCE (que actualment està integrat a Sumar). El conseller rebutjava seguir la disciplina de partit i, de fet, va votar a favor de la destitució de López i, després, del manteniment en el càrrec de Sánchez. És una de les persones que s'ha mostrat obertament contrària al fitxatge de David Broncano –per 42 milions d'euros per a tres temporades–, que és el cas que ha provocat aquesta implosió a RTVE. Per convèncer-lo de votar a favor de Cascajosa ha demanat, i se li ha concedit, destituir el secretari general de RTVE, Alfonso Morales (una pretensió compartida per la ja expresidenta Sánchez).

La pretensió semblava impossible, tenint en compte que, segons informa eldiario.es, dimarts hi va haver una votació –que no va transcendir– sobre la continuïtat de Morales. I l'executiu va rebre un suport de set vots, amb només un vot en contra: el de Martín (ja que Sánchez s'hi va abstenir). Morales, finalment, ha acabat dimitint per facilitar l'encaix. Amb aquesta jugada, aconsegueix el seu propòsit un dia després de quedar-se sol intentant fer-lo fora.

Després de diverses negociacions, Cascajosa ha obtingut els cinc vots necessaris: el d'ella mateixa, el de Martín Medem, el de Ramon Colom (proposat pel PSOE), el de Juan José Baños del PNB i el de l'altre conseller lila, Roberto Lakidain, que en aquest cas segueix adscrit a Podem. Els tres membres designats pel PP hi han votat en contra i Sánchez s'hi ha abstingut. D'aquesta manera els partits de l'esquerra fan pinya i eviten la pretensió del PP, que volien oferir Ramon Colom com a opció de consens, en considerar que mantenia una relació més allunyada amb el partit.

stats